Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové se chlubí dobytím Bachmutu, Zelenskyj to nakonec popřel. Ukrajinci město obklíčili

Aktualizováno -
21. května 2023
21:02
Autor: ČTK, swp, Mii - 
20. května 2023
16:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepřímo potvrdil ruské obsazení Bachmutu. Myslím, že Bachmut už není v ukrajinských rukou, řekl v Hirošimě na summitu G7 novinářům. Jenže jeho prezidentská kancelář následně popřela, že Bachmut padl do rukou Ruska, podle ní odpovídal na jinou pasáž otázky. Už v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruským jednotkám se spolu s wagnerovci podařilo město dobýt.

„Pane prezidente, je Bachmut stále v ukrajinských rukou? Rusové řekli, že Bachmut dobyli,“ zněl novinářský dotaz, na který Zelenskyj odpověděl: „Myslím, že ne. Ale musíte pochopit, že tam nic není, všechno zničili, nejsou tam žádné budovy... dnes je Bachmut jen v našich srdcích“.

Ukrajinské ministerstvo obrany o několik hodin později uvedlo, že ukrajinské jednotky částečně město obklíčily a udržují kontrolu nad některými průmyslovými objekty.

Také Zelenskyj se k tématu vrátil. V neděli odpoledne zopakoval, že „ukrajinští vojáci setrvávají v Bachmutu a město k dnešku není okupované Ruskem“. Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj dnes řekl, že Kyjev ovládá „bezvýznamnou“ část města, ale že i tak málo bude stačit jako vstupní cesta do zničeného města, když se situace změní. K obklíčení Bachmutu Syrskyj řekl, že jde téměř o „taktické obklíčení“, citovala generála agentura Reuters.

Nejasnosti panovaly už v sobotu

O obklíčení v neděli mluvila i náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Uvedla, že ukrajinským jednotkám se podařilo částečně obklíčit Bachmut a drží v rukou některé vyvýšené pozice v jeho okolí a také průmyslové, infrastrukturní a rezidenční objekty ve čtvrti na jihozápadě města. Ruské jednotky se podle ní musejí v částech města, které ovládají, kvůli částečnému ukrajinskému obklíčení bránit. 

Ukrajinským silám se v posledních 24 hodinách na některých úsecích v oblasti Bachmutu podařilo postoupit zhruba o 200 metrů, sdělil později podle agentury Unian mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. 

„Postup našich vojsk na předměstích podél křídel, který stále probíhá, nepříteli v Bachmutu značně ztěžuje pobyt,“ napsala na telegramu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Maljarová.

Ukrajinským vojákům bojujícím v oblasti Bachmutu dnes na frontu přijel poděkovat Syrskyj. Ze setkání s vojáky zveřejnil videozáznam na telegramu, kde také zopakoval své dřívější prohlášení z dnešního dne, že Ukrajinci postupují na křídlech a že malá část, kterou ovládají přímo v Bachmutu, jim v případě změny situace poslouží jako vstupní brána do města.

Putin gratuluje a chystá metály

V neděli Kreml na svých oficiálních stránkách vydal prohlášení, podle kterého ruské síly město obsadily. „Hlava státu útočným oddílům Wagner a rovněž všem vojákům jednotek ozbrojených sil Ruské federace, kteří jim poskytli nezbytnou podporu a krytí na křídlech, blahopřála k dokončení operace na osvobození Arťomovska,“ uvádí Kreml s využitím jména východukrajinského Bachmutu z dob Sovětského svazu. Putin podle prohlášení hodlá účastníkům operace předat státní vyznamenání.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa