Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj děkoval Němcům za zbraně i Cenu Karla Velikého. V Paříži povečeřel s Macronem

Aktualizováno -
14. května 2023
21:54
Autor: ČTK, simao - 
14. května 2023
08:05

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj překvapil - z Německa, kde byl v neděli na státní návštěvě, se přesunul do Paříže, kde ho přivítal Emmanuel Macron. V Berlíně předtím Zelenskyj jednaů s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a s kancléřem Olafem Scholzem. Později se přesunul do Cách, kde převzal Cenu Karla Velikého, kterou získal on a ukrajinský lid. 

Zatímco v Německu byl Zelenskyj od začátku války poprvé, Paříž navštívila ukrajinská hlava státu již podruhé od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Francouzský prezident Macron ho přijal již letos 8. února. V Paříži tehdy Zelenskyj jednal zároveň i s německým kancléřem Scholzem.

Zelenskyj tak nyní pokračuje v návštěvě Evropy, kde má značně nabitý program. V sobotu jednal v Itálii mj. s premiérkou Giorgií Meloniovou a setkal se také s papežem Františkem

V neděli ráno přivítal v berlínském zámku Bellevue Zelenského německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Zelenskyj se setkal také s kancléřem Olafem Scholzem. Zelenskyj se během návštěvy Německa dočkal i slibu velkého balíku německé armádní pomoci - zahrnující obrněné vozy, tanky, drony, houfnice či munici.

Neutuchající podpora Francie

Na letišti v Paříži v neděli večer na Zelenského čekala mimo jiné francouzská premiérka Élisabeth Borneová, informovala francouzská média.

Prezident Macron Zelenskému při setkání potvrdí „neutuchající podporu Francie a Evropy“ v ukrajinském boji proti Rusku. Jednat budou i o další pomoci. Francie předala Ukrajině v předchozích měsících některé významné dodávky zbraní, například samohybných houfnic Caesar.

Zelenskyj děkoval Němcům: Jste náš opravdový přítel

„V nejtěžší době moderní historie Ukrajiny se Německo ukázalo jako náš opravdový přítel a spolehlivý spojenec, který v boji za obranu svobody a demokratických hodnot stojí rozhodně na straně ukrajinského lidu,“ napsal Zelenskyj na zámku Bellevue do prezidentské knihy hostů. „Společně zvítězíme a navrátíme mír do Evropy,“ dodal.

Zelenskyj poděkoval Steinmeierovi za jeho podporu Ukrajiny a německému lidu za solidaritu s Ukrajinou a Ukrajinci. „Děkuji, Německo,“ řekl v němčině.

Do Německa dorazil Zelenskyj jednat o pomoci pro ukrajinskou armádu. „Zbraně. Silný balíček. Vzdušná obrana. Rekonstrukce. EU. NATO. Bezpečnost,“ napsal Zelenskyj na twitteru po nočním příletu do Německa.

Německo, které se na počátku konfliktu zdráhalo posílat na Ukrajinu zbraně, se postupně stalo jedním z největších zbrojních podporovatelů Kyjeva.

V sobotu, v předvečer návštěvy, oznámilo německé ministerstvo obrany, že ukrajinské síly dostanou nový balík vojenské pomoci v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard Kč). Zásilka bude obsahovat 20 bojových vozů Marder, 30 tanků Leopard 1, 200 průzkumných dronů, čtyři systémy protiletecké obrany IRIS-T SLS i s municí, dále pak houfnice, dělostřeleckou munici a přes 100 obrněných bojových vozidel.

Cena Karla Velikého

Ukrajina patří do evropské rodiny, ve které ji čeká evropská budoucnost, prohlásil v neděli v Cáchách německý kancléř Scholz. Ukrajinský prezident tam převzal Mezinárodní cenu Karla Velikého. Scholz připomenul, že Zelenskyj se zařadil mezi významné nositele, jakým byl někdejší československý a český prezident Václav Havel.

Havla zmínila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, když řekla, že ruský prezident Vladimir Putin chce zničit hodnoty, které Havel spolu s dalšími evropskými osobnostmi pomáhal budovat.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

„Je mi ctí zde dnes být,“ řekl Zelenskyj s tím, že stejně tak je pro něj poctou zastupovat ukrajinský lid. „Každý z nich je hrdina,“ řekl. Cenu ukrajinský prezident získal právě společně s ukrajinským lidem. Pořadatelé k tomu uvedli, že ukrajinský lid pod Zelenského vedením brání nejen suverenitu své země, ale v konečném důsledku také Evropu a evropské hodnoty.

„Ukrajina je součástí naší evropské rodiny,“ řekl Scholz v Cáchách.  „Patříme k sobě a naše historie bude společná,“ uvedl.

Scholz uvedl, že ukrajinský lid touží po svobodě, demokracii a právním státu. To v projevu zmínila von der Leyenová. „Prezident Zelenskyj a ukrajinský lid bojují přesně za ty hodnoty, která tato cena představuje. A tím bojují i za nás, naše hodnoty, svobodu, demokracii, svobodu projevu a svobodu rozhodnout o své budoucnosti,“ řekla. „A přesně to se snaží Putin vymazat,“ řekla.

Putin chce podle von der Leyenové zničit Evropu, kterou budovali mimo jiné Havel, někdejší německý kancléř Helmut Kohl či někdejší francouzský prezident François Mitterrand. „Naše poselství je jasné. Stojíme za Zelenským. Stojíme za ukrajinským lidem. Stojíme společně na vaší straně, dokud se nemožné stane možným,“ zdůraznila.

Mezi dnešními řečníky vystoupil také polský premiér Mateusz Morawiecki, který Ukrajinu v jejím boji proti ruské invazi označil za vzor pro Evropu. „Ukrajina brání i Evropu,“ řekl. Zelenského pak ocenil za jeho statečnost a za rozhodné vedení napadené země.

Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju  - Twitter / Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa