Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrůzná dohra útoku na Cherson. Rusové zabili 23 civilistů, část obyvatel se evakuuje

Autor: ČTK, swp - 
4. května 2023
10:38

Při středečním ruském ostřelování jihoukrajinského města Cherson a jeho okolí zemřelo 23 lidí. Předchozí údaje hovořily o 21 obětech. Informoval o tom podle agentury Reuters šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin. Útoky zasáhly supermarket, železniční stanici i rezidenční budovy. Část obyvatel se evakuuje.

„Nepřítel míří na místa, kde žijeme. Cílí na naše životy, na životy našich dětí,“ uvedl dnes Prokudin s tím, že v oblasti byl vyhlášen třídenní smutek. Jak Prokudin dodal, 46 lidí utrpělo při ostřelování zranění, mezi nimi i dvě děti.

Útoky hned ve středu odsoudil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nádraží a křižovatka, dům, železářství, supermarket s potravinami, čerpací stanice – víte, co tato místa spojuje? Krvavá stopa, kterou Rusko zanechává svými granáty, které zabíjejí civilisty v Chersonu a Chersonské oblasti,“ uvedl prezident v příspěvku na Telegramu, který doprovodil snímky mrtvých lidí a zničených budov.

Mezi oběťmi jsou i tři energetici, kteří opravovali předchozím ruským ostřelováním poškozenou elektrickou síť. Oběťmi v nákupním centru se stali zaměstnanci i jeho návštěvníci. Kaluže krve a velké množství sutin, popsal situaci u supermarektu těsně po útocích reportér agentury Reuters.

Rusko útoky na Cherson nekomentovalo. Město loni na několik měsíců ovládly ruské síly, než se z něj v listopadu stáhly a zaujaly pozice na druhém břehu řeky Dněpr. Od té doby na město pravidelně podnikají dělostřelecké a vzdušné útoky.

Video  Proč Putin dál zabíjí civilisty? Expert o ruském bombardování Ukrajiny.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa