Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové se bojí ukrajinských dronů v Moskvě? Rudé náměstí čeká podezřele dlouhá uzavírka

Autor: ČTK, swp - 
25. dubna 2023
14:48

Rudé náměstí v Moskvě bude návštěvníkům uzavřeno na dva týdny, od 27. dubna do 10. května, oznámila ochranka nejvyšších ruských činitelů. Oficiálně se tento krok vysvětluje přípravami na tradiční vojenskou přehlídku, která se uskuteční 9. května, ale je to poprvé, co se náměstí uzavře na tak dlouhou dobu, upozornila ruská redakce BBC. Neoficiálně se hovoří o obavách z ukrajinských dronů, zvláště když jeden z ukrajinských podnikatelů slíbil velkou odměnu za přistání dronu 9. května na Rudém náměstí.

BBC připomněla, že loni bylo náměstí uzavřeno veřejnosti od 4. do 9. května. Předloni toto omezení vůbec nebylo, uzavřen byl pouze přístup k mauzoleu s tělem vůdce bolševické revoluce Vladimírem Iljičem Leninem a k pohřebišti u zdi Kremlu a o rok dříve se přehlídka kvůli pandemii nekonala. V roce 2019 bylo náměstí uzavřeno od 6. do 9. května.

O příčinách, které letos vedly ke změně termínů, se nemluví, ale komentátoři je spojují s obavami ruských úřadů v souvislosti s čím dál častějšími návštěvami ukrajinských dronů na ruském nebi. V několika pohraničních oblastech a na anektovaném Krymu zrušili prvomájové průvody a květnové vojenské přehlídky právě s odvoláním na bezpečnostní důvody.

Ukrajinský podnikatel Volodymyr Jacenko na začátku tohoto měsíce vyhlásil soutěž pro výrobce dronů. Slíbil 20 milionů hřiven (asi 11,59 milionu Kč) týmu, který dokáže se svým dronem přistát 9. května na Rudém náměstí. V ukrajinských médiích se také objevilo video, které prý natočil ukrajinský dron létající nad tímto náměstím v samém srdci ruského hlavního města. Pravost videa nešlo ověřit, dodala BBC.

Rusko slaví vítězství ve druhé světové válce o den později než Evropa, protože v době, kdy nacistické Německo 8. května podepsalo kapitulaci, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, a tedy bylo již 9. května.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa