Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skutečné životy: Knížepán z Princezny ze mlejna měl nacistickou minulost. Oto Ševčík sloužil u Hitlerjugend!

Autor: mc - 
25. dubna 2023
05:00

Oto Ševčík prožil život jako na horské dráze. Narodil se krátce před válkou jako sudetský Němec, patřil mezi Hitlerjugend, od odsunu ho pak dělila jen nemoc a stáří rodičů. Nešťastný začátek života mu ale nezbránil stát se skvělým hercem a režisérem. Ovšem nacistické uniformy se tak lehko nezbavil - často se objevoval v rolích pohlavárů či vojáků druhé světové války. Největší slávu si ale zcela jistě vysloužil jako zlý knížepán v pohádce Princezna ze mlejna. V nedožitých dvaasedmdesáti letech ho zabila rakovina.

Narodil se jako Otto Maxmilián Albert Schefczik roku 1931 v Karviné. Za války patřil k polovojenské mládežnické organizaci NSDAP, kam se podle svých slov musel jako Němec přidat povinně. A po válce kvůli tomu také nechybělo mnoho a skončil by v odsunu. Stáří otce a těžká nemoc jeho matky jim umožnily zůstat v Československu, v přepychu ale nežili. I tak se podařilo Otovi, teď už Ševčíkovi, vystudovat gymnázium a později v Brně na JAMU činoherní režii.

Té se také věnoval celý život a seznam jeho inscenací nebere konce. Na divadle a pak i v televizi si často zaskočil i jako herec. Ve filmu kvůli své

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.