Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skutečné životy: Babičku ze Slunce, seno zranil Korn! Valerie Kaplanová pila rum a nahradila Pergnerovou

Autor: mc - 
18. dubna 2023
05:00

Valerii Kaplanovou filmaři objevili, až když jí bylo 50 let! Pak se ale nezastavila a před kamerou strávila dlouhé roky. Nejvíc ji jednoznačně proslavila role senilní babičky ze dvou dílů Troškovy trilogie Slunce, seno... nebo Bába Tutovka - maskot televizní soutěže z 90. let. Během této doby největší slávy dokonce v televizi nahradila Terezu Pergnerovou! Vychrtlou herečku prý při životě udržovalo tučné maso, rum a cigarety. A možná i proto křehoučkou ženu při natáčení zranil nadšený Jiří Korn.

Valerie se narodila v Hlinsku, prvních 11 let života ale strávila ve Vídni. Zpět v Čechách absolvovala rodinnou školu a stala se sekretářkou. Láska k divadlu a hraní ji ale provázela už tehdy - při práci hrála s ochotnickým souborem. Profesionálně se hraní začala věnovat po druhé světové válce a před kamerou se začala pravidelně objevovat od roku 1967. Tehdy jí bylo už 50 let, pro filmaře se ale stala oblíbenou herečkou.

Video  Filmové chyby v notoricky známé komedii Slunce, seno, jahody  - Videohub
Video se připravuje ...

Možná to bylo díky jejímu unikátnímu vzhledu spojenému s charismatickým hlasem. Hrála zpočátku většinou nedůležité postavy matek a starých babiček. První velkou rolí se jí stala Kmotřička Smrt v pohádce Honza málem králem. Tehdy pro ní natáčení s Jiřím Kornem skončilo velice bolestivě. Při scéně, kdy si to Honza s Kmotřičkou chtěl vyřídit, ji

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.