Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusko čelí hrozbě zevnitř: Ve federaci řádí sabotážní skupiny! Zabíjí funkcionáře a odpalují důležité železniční tratě

Autor: tsv - 
16. dubna 2023
05:00

Na území Ruské federace, sousedícího Běloruska a okupovaných částí Ukrajiny operují skupiny ruských opozičně smýšlejících dobrovolníků. Jejich cílem je sabotovat ruskou stranu v konfliktu s Ukrajinou, některé skupiny se soustředí na ničení tamní infrastruktury, jiné zase na vraždy vysoce postavených ruských funkcionářů. O skupiny se začali zajímat mnozí experti, kteří nyní vyšetřují jejich potenciální napojení na zahraniční vlády, informoval server Newsweek.

„Rusko čelí rozmanitým hrozbám ze strany zahraničních sabotážních sil a domácích partyzánů,“ uvedl pro web spoluzakladatel výzkumné sítě Militant Wire Lucas Webber. „Domácí skupiny jsou v některých případech napojeny na ukrajinské hráče a tím se odlišují. Toto znatelně ztěžuje situaci ruské rozvědky a bezpečnostních služeb, které se je snaží zastavit.“

Webber dále podotkl, že se od sebe jednotlivé ruské sabotážní skupiny dramaticky odlišují, společný mají jen kritický přístup k vládě prezidenta Vladimira Putina. Vyznávají ideologie napříč politického spektra, některé svým smýšlením směřují k radikální levici anarcho-komunistů, jiní zas k ultrapravici neo-fašistů, zbytek se pohybuje blíže ke středu, konstatoval expert.

Zabití funkcionáři

„Jejich činnost se neomezuje jen na Rusko,“ pokračoval Webber. „Naopak se rozšiřuje do Běloruska a na okupovaná ukrajinská území.“ Skupiny mají mít prsty mimo jiné i v zabití dcery ruského ideologa Dariji Duginové, která zemřela po výbuchu auta. Ruské úřady z její smrti obvinily ukrajinské zpravodajské služby, Kyjev ovšem vinu popírá. Sabotéři se kromě zabíjení vysokých ruských funkcionářů soustředí na útoky na ruskou a běloruskou infrastrukturu s cílem oslabit okupující armádu.

„Různé skupiny jsou zodpovědné za odpálení improvizovaných výbušných zařízení zacílených na ruské železnice i za jednodušší sabotážní činy,“ doplnil druhý spoluzakladatel sítě Militant Wire Thomas Lord. „Byla to hlavně anarcho-komunistická bojová skupina, která propagovala svou kampaň související s útoky na ruské železnice, a to primárně na tratě spojující vojenská logistická centra s ukrajinskými bojišti. Jedná se o domácí skupinu, která nedostává žádnou podporu zvenčí.“

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Zobrazit celý online

Video  Pavel odsoudil ruské barbarství na Ukrajině. Co řekl o videu údajné hrůzné popravy Ukrajince?  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa