Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VIDEO: Krvavé boje o Bachmut. Rusové tvrdili, že odřízli Ukrajince. Popřel to i Prigožin

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. dubna 2023
17:00
Autor: ČTK, swp - 
14. dubna 2023
11:22

Ukrajinské jednotky dál svádějí těžké boje o Bachmut, uvádí ukrajinský generální štáb, podle kterého ukrajinské síly odrazily ruské útoky i na dalších úsecích fronty na východě země. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek tvrdilo, že se ruským silám podařilo odříznout ukrajinské obránce Bachmutu od přísunu posil a od možnosti ústupu, ale toto tvrzení vzápětí zpochybnila ukrajinská armáda i šéf ruských žoldnéřů, na kterých leží hlavní tíha bojů.

Britská vojenská rozvědka v pravidelném přehledu situace uvádí, že ukrajinské jednotky nadále brání západní část města. Čelí sice značným problémům se zásobováním, ale z pozic, kterých byly nuceny se vzdát, ustoupily spořádaně.

„Nepřítel se nevzdává svých plánů na okupaci našeho území, nehledě na značné ztráty. Nadále soustřeďuje hlavní úsilí na postup u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Nejtvrdší boje pokračují o Bachmut a Marjinku,“ uvedlo ukrajinské velení v páteční ranní svodce o situaci na bojišti.

Rusové v problémech?

Celkem Ukrajinci za minulý den odrazili 49 ruských útoků. U Bachmutu ruské síly dál útočí, pokračují těžké boje o samo město a ruské síly podnikly také útoky na křídlech, u obcí Bohdanivka a Predtečyne, ale neuspěly, dodal štáb.

Ruská armáda za současného stavu už nezvládá vést několik velkých útočných operací najednou a soustřeďuje své úsilí na dobytí Bachmutu, soudí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Odvolávají se i na vyjádření generála Oleksije Hromova z ukrajinského generálního štábu o přesunu ruských vojsk od Avdijivky k Bachmutu, odpovídající dřívějším hodnocením ISW.

Ukrajinská armáda mezitím odpoledne zveřejnila na facebooku video, které podle ní zachycuje pouliční boje v Bachmutu. Jsou na něm vidět příslušníci 1. mechanizovaného praporu 3. samostatné útočné brigády, uvedla. Video ukazuje ukrajinské bojovníky v ulicích místy pokrytých troskami a obklopených zdevastovanými domy. Záběry provází zvuk střelby.

Spolupráce s wagnerovci

Rusko obnovilo útoky na Bachmut, spolupráce mezi jednotkami ruské armády a žoldnéři z Wagnerovy skupiny se zlepšila, konstatuje britská rozvědka. Ukrajinská obrana stále drží západní části města, ale za uplynulých 48 hodin byla vystavena obzvláště intenzivní ruské dělostřelecké palbě.

Útočné skupiny žoldnéřů pokračují v postupu v centru města, zatímco ruské výsadkové síly vystřídaly některé jednotky wagnerovců na severním a jižním křídle operace.

Rusové tvrdili, že Ukrajince odřízli

Ruské výsadkové jednotky, které na křídlech poskytují podporu útočným oddílům Wagnerovy skupiny při vytlačování ukrajinských sil z centra města, „blokují přepravu záloh ukrajinských ozbrojených sil do města a možnost ústupu nepřátelských sil“, řekl přitom ve čtvrtek novinářům podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva generál Igor Konašenkov.

„To neodpovídá skutečnosti,“ reagoval pro AFP mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Ujistil, že ukrajinská armáda má stále možnost zásobovat obránce Bachmutu potravinami, municí a léky, jakož i evakuovat z města raněné.

Tvrzení ruského ministerstva zpochybnil následně i šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. „Ukrajinská armáda pokračuje v přivádění posil a odesílá je do města. Pokračují těžké a krvavé boje a tak je předčasné hovořit o úplném obklíčení Bachmutu,“ citovala AFP z vyjádření Prigožina, podle kterého Rusové dobyli čtyři pětiny města.

Pokračující obrana Bachmutu podle Kyjeva způsobuje ruským silám těžké ztráty před chystanou ukrajinskou protiofenzivou.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online
Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa