Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válečný reportér: Zneužívání války k politickým bodům bolí, lidi tam bojují ze všech sil

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
24. ledna 2023
05:00

Bachmut, který postupně obkličují Rusové, ale i Cherson, který se před dvěma měsíci z ruské okupace vymanil, to jsou jen některé ze zastávek válečného zpravodaje Vojtěcha Boháče z uplynulých dní. Jeho výprava končila mimo jiné ve chvíli, kdy z úst prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) v předvolební debatě na České televizi zaznělo odmítnutí plnit závazky NATO v případě útoku na Polsko či Pobaltí. 

„Ono vás to trochu bolí, když jste na Ukrajině a někdo do téhle míry zneužívá válku k tomu, aby na ni naháněl své vlastní politické body. A navíc bez porozumění toho, co tam lidi chtějí, co se tam děje. Do jaké míry doopravdy chtějí ta území Ukrajince osvobodit a není pro ně jiná možnost, než buď je osvobodíme, anebo padneme do posledního,“ vysvětluje válečný reportér své dojmy z Babišova výroku posílené čerstvou zkušeností nejen z fronty. 

Připomíná navíc, že své závěry expremiér nemá podobným zážitkem nijak podložené. „Babiš na Ukrajině nebyl od začátku války ani jednou na rozdíl od jiných českých a evropských politiků. Spíš si udělá průzkum veřejného mínění, toho, co chtějí slyšet lidi tady, ať už to je možné nebo není a populisticky to hlásá dál,“ kritizuje šéfredaktor reportážního webu Voxpot.

„Když tohle sledujete přímo z Ukrajiny, kde ta válka běží, kde se fakt lidi snaží bojovat ze všech sil za to, ať žijí ve svobodě ve svojí zemi, pak nad tím můžete jenom kroutit hlavou, jak je možné, že někdo má žaludek na to něco takového vůbec posílat do veřejného prostoru,“ přidává.

Boháč v pořadu Epicentrum popsal kromě jiného každodenní život v Rusy obklíčeném Bachmutu: „Mě až překvapilo, kolik lidí v ulicích tam je. Když zajedete někam bokem tak tam občas vychází, aby třeba chytli signál, anebo ať se podívají, co se děje. Celou dobu vás provází hřmění, protože doopravdy tam dopadají jedna až dvě rakety za minutu. Když pak jedete blíž k centru Bachmutu, tak tam prakticky už nikoho nepotkáte. Je to takové město duchů.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa