Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin s „drahým přítelem“ Si Ťin-pchingem jednali v Moskvě 4,5 hodiny. O čínském scénáři pro Ukrajinu

Autor: ČTK - 
20. března 2023
19:19

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl dnes do Moskvy. Pohostil ho jeho ruský protějšek a válečných agresor Vladimir Putin, který ho označil za „drahého přítele“. Pondělní jednání prezidentů mezi čtyřma očima trvalo 4,5 hodiny, pokračovat bude v úterý. Putin projednával s čínským přítelem situaci na Ukrajině a čínský mírový plán, Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov avizoval, že Putin podá při jednání „vyčerpávající“ vysvětlení ruského pohledu na konflikt.

„Ukrajina bude figurovat na pořadu dne,“ uvedl Peskov, který zároveň obvinil Spojené státy ze „zdržování“ ohledně urovnání situace na Ukrajině, Washington podle něj prý neumožňuje zpomalení bojů.

Rusko na Putinův rozkaz loni v únoru rozpoutalo svou invazí na Ukrajinu největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. USA a další západní země poskytují Kyjevu zbraně, aby se země mohla ruské invazní armádě bránit.

Prezident Si dnes po příletu do Ruska podle tamní státní agentury TASS řekl, že Peking je připraven po boku Moskvy bránit světový řád založený na mezinárodním právu.

První zahraniční návštěva od vydání zatykače

Si se stal prvním zahraničním vůdcem, který si od pátku potřásl s Putinem rukou, poznamenala agentura Reuters. Mezinárodní trestní soud (ICC) v pátek na šéfa Kremlu vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Video  Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Moskvy, aby se setkal s ruským Vladimirem Putinem  - Twitter
Video se připravuje ...

Putin označil postoj svého kolegy k mezinárodní situaci za vyvážený. Uvedl také, že se Rusko zabývalo čínským návrhem na vyřešení konfliktu na Ukrajině a že je otevřené jednání.

Putin: Seznámili jsme se podrobně s návrhy Číny

Podrobně jsme se seznámili s vašimi návrhy na vyřešení akutní krize na Ukrajině. Samozřejmě, že budeme mít možnost to probrat,“ sdělil podle agentury TASS Putin.

Si Ťin-pching pak podle ruské agentury Putinovi řekl, že čínská strana si velmi cení vztahů s Ruskem a že tyto kontakty mají „dějinnou logiku“. Putinovi také poděkoval za to, že Rusko podle něj Čínu podporuje.

Oba státníci si v úvodu schůzky vyměňovali poklony a používali oslovení „přítel“. Putin pogratuloval svému čínskému protějšku k obhájení funkce ve volbách.

Si je přesvědčen, že Rusové Putina opět zvolí

Čínský lídr pak vyjádřil přesvědčení, že Putin taktéž napřesrok uspěje ve volbách. 

„Vím, že příští rok se ve vaší zemi uskuteční další prezidentské volby. Díky vašemu vedení dosáhlo Rusko v posledních letech značných úspěchů a rozkvětu. Jsem přesvědčen, že ruský lid vás silně podpoří ve vašich dobrých záměrech,“ řekl Si. Šéf Kremlu dosud neoznámil, zda bude kandidovat.

Si podle agentury Interfax také poděkoval Putinovi za podporu Číny a prohlásil, že si Rusko vybral jako cíl své první zahraničí cesty po znovuzvolení, stejně jako před deseti lety, kdy se poprvé stal předsedou ČLR, protože Rusko a Čína jsou dobří sousedé. Hovořil také o "všezahrnující strategické spolupráci" mezi oběma zeměmi, které mají "hodně společných či podobných cílů".

Pochválili se

Ruský a čínský systém hospodářského rozvoje a posilování státu je podle Putina „mnohem efektivnější“ než v mnoha jiných zemích, což je „zjevný fakt“. Číně se podle ruského prezidenta daří slaďovat tržní mechanismy s „přesvědčivým politickým kurzem“. V úterý mají být na pořadu otázky ekonomické spolupráce.

Obě velmoci popsaly návštěvu jako příležitost k prohloubení „neomezeného přátelství“. Čína pohlíží na Rusko jako na zdroj ropy a plynu pro svou energeticky hladovou ekonomiku a jako na partnera, který se staví tomu, co obě velmoci považují za americkou nadvládu nad globálními záležitostmi. Obě země, které patří mezi pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, také pořádají společná vojenská cvičení.

Peking představil plán k ukončení války

Agentura AP třídenní návštěvu čínského prezidenta v Moskvě vnímá jako významnou diplomatickou podporu ruské hlavě státu v jeho konfrontaci se Západem. Peking se oficiálně k válce staví neutrálně, vpád ruských vojsk na Ukrajinu ale odmítl odsoudit a USA se obávají, že by mohl Rusku začít poskytovat vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

Peking v den výročí ruského vpádu na Ukrajinu 24. února představil dvanáctibodový plán ukončení války. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku. Zároveň se přihlásil k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci už dříve uvedl, že by Kyjev měl s Pekingem na mírovém plánu spolupracovat, a zároveň upozornil, že s některými body nesouhlasí. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov dnes na Twitteru zopakoval ukrajinskou pozici: „Vzorec pro úspěšnou realizaci čínského ‚mírového plánu‘. Prvním a nejdůležitějším bodem je kapitulace nebo stažení ruských okupačních sil z (ukrajinského) území v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN,“ napsal Danilov.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online
Video  Putin zakázal Blesk! Okamura překonal rekord ve sněmovně. A Jakubisko tajil rakovinu.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa