Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vstup do NATO popudil Putinovy propagandisty: Osvobodíme finské bratry!

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
3. dubna 2023
16:18

Kromě rychlého vítězství na Ukrajině si ruský prezident Vladimir Putin od invaze do sousední země sliboval také naboření jednoty Severoatlantické aliance. Nemohl se více mýlit, Ukrajinci se více rok úspěšně brání a NATO nikdy nebylo jednotnější, dokonce mu přibude nový člen. Finsko se v úterý 4. dubna oficiálně připojuje k alianci, a to ruská propaganda těžce nese. Kremelská rétorika se šíří hlavně ve státních médiích, jedna z Putinových obvyklých „hlasných troub“ se nechala slyšet, že dalším úkolem Ruska by mělo být „osvobození“ Finů, informoval portál Newsweek.

Cestu Finska do NATO minulý týden definitivně otevřela ratifikace jeho členství v tureckém parlamentu. Turecko bylo poslední zemí, která přistoupení severské země k alianci schválila. To byla pro Kreml obrovská rána. Zvláště s ohledem na to, že Finsko a Švédsko roky stálo mimo NATO, když ale Putin zahájil svou „speciální vojenskou operaci“, jak Kreml brutální válku nazývá, obě severské země vyjádřily zájem o vstup do NATO.

Vstup Finska má zelenou, toto téma rezonovalo také v ruské státní televizi, vyjádřil se k němu například propagandista Dmitrij Abzalov. Ten nabídl analýzu „zapeklité“ situace kolem Finska. „Je to bordel, je to totálně mimo naši kontrolu,“ řekl v pořadu televizní stanice Rossija 1. Přitakala mu moderátorka Olga Skabejevová, známá také jako Putinova železná panna. „Finsko je historicky naše země,“ prohlásili další hosté v jejím pořadu 60 minut.

„Musíme osvobodit Finy, naše bratry,“ nechala se slyšet moderátorka. Ablazov trochu kontroval tím, že Rusové by se měli soustředit na konflikt na Ukrajině. „Pojďme nejdřív dokončit osvobozování, kde jsme, pak se můžeme zabývat bratrským finským národem,“ reagoval Ablazov a zapochyboval, jestli by vůbec „osvobozování Finsko přineslo kýžené ovoce“. Záznam s touto diskuzí sdílel například poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. „Finové, pozor. Ruští propagandisté mluví o nutnosti osvobozovat finský národ,“ dopsal ke svému tweetu.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinské město Buča  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa