Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Plukovník nařídil bombardování divadla a porodnice v Mariupolu. Dostali ho hackeři, napálili i jeho vilnou ženu

Autor: mav, swp - 
15. dubna 2023
20:05

Jedna z největších zvěrstev ruské invaze na Ukrajinu dostala konkrétní tvář viníka. Bombardování mariupolské porodnice a dětské nemocnice i divadla, kde se skrývaly děti, nařídil plukovník letectva Sergej Atroščenko. Na kobylku se mu dostal spolek hackerů, kterým se kromě odhalení jeho detailů podařil ještě husarský kousek: Lstí přiměli jeho manželku, aby nevědomky pomohla v rozkrývání velení letecké základny.

„Vrah číslo jedna z Mariupolu byl identifikován. Ten, kdo dával rozkazy a řídil bombardování Činoherního divadla, porodnice a dětské nemocnice,“ informoval na Telegramu Petro Andrjuščenko, poradce (okupanty vyhnaného) starosty Mariupolu. „Šmejd. Uděláme vše pro to, aby odplata přišla dříve než deokupace. Jemu a všem vražedným pilotům,“ dodal poradce. „Od prvních týdnů jsme zjistili, že letadla, která bombardovala Mariupol, startovala z letiště Primorsko-Achtarsk.“

Plukovníka odhalila organizace dobrovolných hackerů-aktivistů Kyber Odboj, data prověřovala skupina dobrovolných „rozvědčíků“ InformNapalm, která mj. provádí takzvané zpravodajství z otevřených zdrojů (OSINT).

Rozvědka a mezinárodní soud

„Hacktivisté z ukrajinského týmu Kyber odboj exkluzivně poskytli mezinárodní zpravodajské komunitě InformNapalm výpisy e-mailů a další soukromé korespondence ruského válečného zločince, velitele jednotky 75387 z 960. útočného leteckého pluku Ruské federace, plukovníka Sergeje Atroščenka. Letecký pluk je dislokován na letišti na okraji Primorsko-Achtarsku v Krasnodarském kraji na břehu Azovského moře,“ informuje na svém webu InformNapalm.

„Hacktivisté několik měsíců monitorovali plukovníkovu korespondenci a maximálně využili úniku informací v zájmu ukrajinských obranných sil. Vzhledem k tomu, že plukovník Atroščenko odmítl spolupracovat se zpravodajskými službami, bylo rozhodnuto hackerské útoky zveřejnit a publikovat citlivé informace týkající se jeho osoby a jeho pluku,“ dodává web. Předtím ještě materiály putovaly do Haagu, Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Sergej Valerjevič Atroščenko se narodil roku 1981 v Ovruči v Žytomyrské oblasti na dnešní Ukrajině. Pak žil v Rusku, po roce 2014 sloužil na okupovaném Krymu. Hackeři zveřejňují jeho e-mailové adresy, telefonní číslo či adresu bydliště v Primorsko-Achtarsku v Krasnodarském kraji, na východních březích Azovského moře.

„V současné době pobývá v pronajatém bytě na adrese, která byla zjištěna prostřednictvím dokladů o očkování COVID-19,“ dodávají aktivisté. K moři to má 350 metrů, na svou leteckou základnu pět kilometrů. To odtud jeho podřízení startovali, aby rozpoutali peklo v Mariupolu, vzdáleného vzdušnou čaru 120 kilometrů.

Z portálu ruského ministerstva obrany zase hackeři vytáhli plukovníkovy výplatní pásky. Za leden 2023 bral, včetně spousty příplatků, prémií, příspěvků a náhrad, 205 825 rublů hrubého (58 tisíc Kč), asi čtyřnásobek průměrné mzdy v Rusku.

Z Atroščenkových účtů hackeři také získali cenné informace o jeho pluku, například podrobné seznamy pilotů a důstojníků i další data, jež zajímají ukrajinskou rozvědku. To zatím hacktivisté nezveřejnili.

Léčka na smyslnou choť

„Zdrojem rozsáhlého úniku dat o pluku a podřízeném personálu se však nestal pouze sám plukovník Atroščenko. Významnou roli v tom sehrála i jeho manželka, jejíž e-maily se také dostaly k dispozici hackerům,“ dodává web InformNapalm. „Hacktivisté si všimli, že Lilija ráda posílá svému manželovi ‚fotografická překvapení‘ (pro ilustraci vybrali víceméně slušné fotografie, na kterých je alespoň nějaké oblečení).“ A tak vedle telefonních čísel či čísla pasu aktivisté odhalují i odhalené fotografie Lilije Atroščenkové (40).

Ale nejen to - přichystali na ni léčku. „Již během přípravy tohoto materiálu udělala Lilija na žádost hacktivistů malou laskavost v domnění, že nekomunikuje s ukrajinskými hackery, nýbrž s jedním z důstojníků 960. pluku, kterému velí její manžel. Dohodli se, že pro plukovníka Atroščenka a další důstojníky pluku připraví nové ‚překvapení‘ v podobě ‚vlastenecké akce‘ - focení manželek důstojníků pluku na letišti ve slavnostních uniformách s vyznamenáními svých manželů,“ popisuje web hackerskou lest. „Fotografie měly být použity výhradně pro soukromé sbírky a nebyly určeny pro širokou veřejnost. Lilija návrh nadšeně podpořila a vše zorganizovala.“

V polovině března tak Lilija poslala hackerům fotky manželek oficírů 960. pluku. Muži jsou na sociálních sítích opatrní, aby se neodhalili, ženy to s pomocí jejich uniforem učinily za ně. K doplnění a potvrzení identit hackeři využili například fotky z vánočního/novoročního večírku kolegů.

„Kromě toho se Lilija pokusila pořídit několik celkových pohledů na letiště a letadla, z nichž jsme také viděli, že 960. útočný letecký pluk Ruské federace má rozšířenou praxi používání rašistických symbolů s písmenem ‚Z‘ přímo přes rudou hvězdu,“ pokračuje InformNapalm. Tím letadla tohoto pluku poněkud vybočují, což opět dobrovolným i profesionálním rozvědčíkům přispívá k identifikaci.

Od plukovníka se tak hacktivisté dostali k dalším potentátům ruského letectva zapojeným do „speciální vojenské operace“. Další odhalení by měla následovat.

Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa