Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žena, která čelí s Putinem zatykači: Má 5 dětí a 18 „adoptovaných“. Z Ukrajiny unesla Filipa (15)

Aktualizováno -
18. března 2023
08:26
Autor: simao, ČTK - 
17. března 2023
22:02

Zatykač, který z Haagu dopadl na Vladimira Putina, byl vydán nejen na ruského prezidenta - ale i na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou. Stíhání zahájil Mezinárodní trestní soud totiž kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. A Lvová-Bělová se netají tím, že sama z Ukrajiny odvezla 15letého Filipa. Strůjkyně únosů ukrajinských dětí má celkem 5 vlastních dětí. A 18 „adoptovaných“...

  • Lvovová-Bělovová se narodila 25. října 1984 v ruském městě Penza ležícím v Povolží. Absolvovala Akademii kultury a umění A. A. Archangelského a vystudovala na dirigentku. Následně působila jako učitelka hry na kytaru v hudební škole v Penze, začala se však také politicky angažovat.
  • V roce 2019 vstoupila do strany Jednotné Rusko a její politická kariéra začala rychle stoupat.
  • Do strany ji údajně přijímal a stranickou legitimaci předával sám někdejší premiér Medveděv.
  • Zmocněnkyní Kremlu pro práva dětí se stala poté, co se její předchůdkyně na tomto postu Anna Kuzněcovová stala ruskou poslankyní.
  • Lvovová-Bělovová je na sankčních seznamech EU, ukrajinskými i britskými úřady byla obviněna z dohledu nad násilnou deportací dětí z Ukrajiny.
  • Od roku 2003 je Lvovová-Bělovová provdána za Pavla Kogelmana, kněze pravoslavné ruské církve a někdejšího programátora.
  • Mají 5 biologických a 18 adoptovaných dětí - včetně 15letého chlapce z ukrajinského Mariupolu, kterého „adoptovala“ v únoru 2023.

V zatykači z Haagu jde nyní patrně primárně o únosy ukrajinských dětí. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borella je zatykač jen začátkem pohnání Ruska k odpovědnosti za „zločiny a krutosti“ páchané na Ukrajině. 

Francouzské ministerstvo zahraničí podle Reuters uvedlo, že „věří, že existuje dostatek důkazů potvrzujících spojitost mezi Putinem, Lvovovou-Bělovovou a deportací ukrajinských dětí“.

Hlavní prokurátor ICC Karim Khan, který podle Reuters od února 2022 čtyřikrát navštívil Ukrajinu, řekl, že z ukrajinského území byly do ruských sirotčinců a dětských domovů odvezeny stovky dětí. „Domníváme se, že mnoho z nich bylo poté předáno k adopci v Rusku,“ řekl Khan.

Samotná Lvovová-Bělovová se podle agentury RIA pozastavila nad tím, jak mezinárodní společenství ocenilo její snahu pomoci dětem odváženým z Ukrajiny z oblasti bojů, a zdůraznila, že v této své práci hodlá pokračovat.

Zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí minulý měsíc oznámila, že „adoptovala“ dítě z ukrajinského Mariupolu, který ruské jednotky ovládly loni v květnu.

Zpravodajský kanál Nexta TV na twitteru upozornil na video, ve kterém se Lvovová-Bělovová „chlubí Putinovi, že ukradla a nelegálně adoptovala dítě z okupovaného Mariupolu“. „Jde o 15letého Filipa. Loni v květnu byl teenager ukraden z Mariupolu a přivezen do Ruska spolu s 30 dalšími dětmi,“ dodal kanál Nexta TV. Filipa měla „adoptovat“ v únoru 2023.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa