Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na Putina vydali v Haagu zatykač, Zelenskyj se raduje: „Historické rozhodnutí!“

Aktualizováno -
17. března 2023
20:31
Autor: ČTK, simao, swp - 
17. března 2023
16:42

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu včetně únosů ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo sdělením, že „rozhodnutí nemá žádný význam“ a že „vůči ICC nemá žádné závazky“. Naopak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj napsal, že jde o „historické rozhodnutí“.

Rusko navzdory důkazům vyšetřovatelů, médií i očitým svědectvím odmítá, že by jeho jednotky na Ukrajině útočily na civilní cíle a zmíněné únosy ukrajinských dětí a dospívajících označuje za humanitární program.

„Zločiny byly údajně na ukrajinském okupovaném území páchány nejpozději od 24. února 2022. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za ně osobně nese odpovědnost,“ stojí v prohlášení soudu.

O záměru soudu v Haagu zahájit stíhání ve dvou případech v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu informoval již dříve tento týden americký deník The New York Times, podle kterého se stíhání mělo týkat i ruských útoků na ukrajinskou civilní infrastrukturu.

Zacharovová: Nemá to žádný význam

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na oznámení z Haagu reagovala prohlášením, že „Rusko není součástí Římského statutu (na základě kterého ICC vznikl, pozn. ČTK), a tudíž vůči tomuto soudu nemá žádné závazky.„

„Rozhodnutí vydat zatykač na prezidenta Putina nemá vůbec žádný význam,“ řekla Zacharovová podle agentury Reuters.

Omezení v cestování

Zpravodajský kanál Nexta TV však upozorňuje na to, že Putin nemůže cestovat do zemí, které ratifikovaly Římský statut - a do zemí, které uznávají jurisdikci soudu. Jde podle něj o 123 států.

„Jsou to všechny evropské země, celá Jižní Amerika (včetně takových ruských spojenců, jako je Venezuela), Tádžikistán – Putin tam byl naposledy v červnu 2022. Ruskému prezidentovi jsou také uzavřené: Afghánistán, Brazílie, Jižní Afrika, Středoafrická republika a Nigérie,“ uvedla Nexta TV.

 

Stíhána i zmocněnkyně pro práva dětí

V souvislosti s únosy ukrajinských dětí na ruské území stíhá ICC osmatřicetiletou Lvovovou-Bělovovou. Ve zprávě soudu u jejího jména stojí totéž datum 24. února 2022 i prohlášení, že „existují opodstatněné důvody se domnívat“, že činy „páchala přímo, společně s jinými osobami, nebo prostřednictvím jiných osob“.

Lvovová-Bělovová se podle agentury RIA pozastavila nad tím, jak mezinárodní společenství ocenilo její snahu pomoci dětem odváženým z Ukrajiny z oblasti bojů, a zdůraznila, že v této své práci hodlá pokračovat. Zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí minulý měsíc oznámila, že „adoptovala“ dítě z ukrajinského Mariupolu, který ruské jednotky ovládly loni v květnu.

Zelenskyj: Ruské státní zlo

Rozhodnutí soudu naopak kvituje Volodymyr Zelenskyj, který na sociální síti telegram o odvážení ukrajinských dětí napsal, že „bez rozkazu nejvyššího vůdce teroristického státu by takovou zločinnou operaci nebylo možné provést“.

„Oddělování dětí od rodin, odebírání jakékoli možnosti kontaktovat své příbuzné, ukrývání dětí na ruském území – to vše je evidentně ruská státní politika, státní rozhodnutí, státní zlo... jsem vděčný týmu Karima Khana za zásadovost a ochotu postavit před soud ty, kteří jsou vinni,“ napsal ukrajinský prezident.

Postup soudu uvítali i další ukrajinští představitelé. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek“, a ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin rozhodnutí označil stejně jako Zelenskyj za „historické“.

Fiala: Rusko postupuje brutálně

ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Na jeho jurisdikci však kromě Ruska nepřistupují například ani Spojené státy. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

„Vydání zatykače na Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů jasně ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním řádem Rusko na Ukrajině postupuje. V tuto chvíli je důležité, aby mezinárodní společenství pokračovalo v silné podpoře ukrajinských obránců, kteří bojují nejen za svoji vlast, ale za bezpečnost celé Evropy,“ uvedl v reakci český premiér Petr Fiala (ODS).

„Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,“ uvedl pro Blesk ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ruské válečné tažení na Ukrajině vstoupilo letos do druhého roku. 24. února 2022 Rusko zahájilo první raketové údery proti Ukrajině a hranice překročily první kolony ruských vojáků.

Putin pod záminkou „osvobození“ ruskojazyčného obyvatelstva Ukrajiny, „denacifikace“ a „demilitarizace“ země rozpoutal největší válku v Evropě od konce druhé světové války. Ruský prezident čelí kritice za válečná zvěrstva, kterých se jeho armáda na Ukrajině dopouští.

Ruské síly na Ukrajině se dopustily řady válečných zločinů včetně vražd, útoků na civilisty, nezákonného věznění, znásilňování či deportací dětí, uvádí i zpráva OSN.

„Mnoho případů úmyslného zabití, nezákonného věznění, znásilnění a aktů sexuálního násilí bylo spácháno při domovních prohlídkách, jejichž cílem bylo najít stoupence ukrajinských ozbrojených sil nebo zbraně,“ uvádí se ve zprávě.

Ruské síly podle ní zadržovaly svévolně zatčené osoby v často přeplněných celách, kde panovaly otřesné podmínky. „V jednom případě zemřelo v důsledku nelidských podmínek ve sklepě školy deset starších lidí, zatímco ostatní zadržení, včetně dětí, museli zůstat ve stejné místnosti s těly zemřelých,“ tvrdí zpráva. Uvádí také, že v některých případech museli znásilňování přihlížet rodinní příslušníci, a to rovněž včetně dětí.

Podle údajů OSN bylo od začátku ruské invaze na Ukrajinu zabito více než 8000 civilistů a více než 13 000 jich bylo zraněno. Tyto údaje však odrážejí zřejmě pouze zlomek skutečného počtu, uvedla komise.

Video  Velvyslankyně v Nizozemsku: Vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině nemá obdoby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa