Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ruská stíhačka zasáhla americký dron, zřítil se do Černého moře. Hazard, hřímá Bílý dům

Aktualizováno -
14. března 2023
23:37
Autor: ČTK - 
14. března 2023
18:19

Ruský bojový letoun Su-27 se dnes srazil s americkým průzkumným dronem Reaper, zasáhl jeho vrtuli, uvedla americká armáda. Dron byl při incidentu zničen. Spojené státy manévr ruské stíhačky označily za riskantní a neprofesionální. Ministerstvo zahraničí USA si kvůli incidentu předvolává ruského velvyslance. Rusové tvrdí, že se jejich stíhačky nedostaly s dronem do kontaktu ani proti němu nepoužily své palubní zbraně. Stroj spadl v důsledku prudkého manévrování, uvedlo dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

„Náš letoun MQ-9 prováděl rutinní operace v mezinárodním vzdušném prostoru, když ho zaměřil a zasáhl ruský bojový letoun. Vedlo to ke zřícení a ztrátě MQ-9,“ uvedl podle agentur generál amerického letectva James Hecker, který má na starosti operace ve zmíněné oblasti.

Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že o incidentu byl informován prezident Joe Biden. Uvedl také, že takové události se stávají, ale že tato je jiná, protože byla „nebezpečná a neprofesionální“ a vedla ke zřícení amerického bezpilotního letounu. Dodal, že v „tomto ohledu jde o ojedinělý incident“. Americké ministerstvo zahraničí dá ruským představitelům najevo svoje znepokojení.

Drony MQ-9 Reaper jsou víceúčelová bezpilotní letadla s dlouhou výdrží ve vzduchu, operují ve středních výškách. Jsou určené hlavně k ničení mobilních pozemních cílů, ale díky celému spektru moderních senzorů a komunikačních nástrojů jsou využívány i k průzkumu.

Podle americké armády dvě ruské stíhačky prováděly manévr s cílem dron odchytit, přičemž jedna z nich zasáhla jeho vrtuli. Američané následně způsobili pád svého vlastního stroje. Už před kolizí vypouštěly ruské letouny na dron palivo zřejmě ve snaze poškodit ho nebo mu znemožnit orientaci a nalétávaly před něj.

„Letouny Spojených států a jejich spojenců budou i nadále operovat v mezinárodním vzdušném prostoru a vyzýváme Rusy, aby se chovali profesionálně a bezpečně,“ řekl Hecker.

Podle americké armády jde o další z řady nebezpečných akcí ruských pilotů vůči americkým a spojeneckým letounům v mezinárodním vzdušném prostoru, včetně oblasti Černého moře. Spojené státy varují, že toto agresivní chování ruských pilotů je nebezpečné a může vést k chybnému vyhodnocení situace a k nechtěné eskalaci. Agentura DPA připomíná, že vzhledem k ruské válce proti Ukrajině je situace v této části Evropy mimořádně napjatá a panují velké obavy z případné přímé vojenské konfrontace mezi Spojenými státem a Ruskem. Spojené státy poskytují Ukrajině vojenskou pomoc, nicméně jednoznačně vylučují, že by do tohoto konfliktu nasadily svoji armádu.

Moskva kontakt popírá

Rusko popřelo, že by se jeho stíhačky dostaly s dronem do kontaktu. „V důsledku ostrého manévrování kolem 09:30 moskevského času přešel dron MQ-9 do nekontrolovaného letu se ztrátou výšky a narazil do vodní hladiny. Ruské stíhačky nepoužily palubní zbraně, nedostaly se do kontaktu s dronem a bezpečně se vrátily na domovské letiště,“ citoval TASS z vyjádření ruského ministerstva.

Ruské ministerstvo podle agentury RIA Novosti dále uvedlo, že incident se odehrál poblíž Krymu. Ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Americký bezpilotní letoun podle Moskvy letěl s vypnutými odpovídači směrem k ruským hranicím, do vzduchu byly proto vyslány stíhačky.

„Především se domnívám, že americká letadla a lodě nemají co dělat v blízkosti hranic Ruské federace,“ řekl podle agentury TASS po předvolání na americké ministerstvo zahraničí ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov. „Pokud jde o nás, nechceme žádnou konfrontaci mezi USA a Ruskem. Jsme pro budování pragmatických vztahů ve prospěch ruského a amerického národa,“ citovala jej agentura RIA Novosti.

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa