Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Netradiční pomoc pro ukrajinské vojáky od studenta práv z Česka: Kamion přestavěný na lázně!

Autor: jel - 
6. března 2023
17:14

Student ukrajinského původu Vasyl Kapustej žije už více než dvacet let v České republice. Od začátku Ruské invaze na Ukrajinu se snaží ve volných chvílích pomáhat zemi, v níž se narodil. Nyní zorganizoval ambiciózní projekt, který se povedlo díky organizaci Help To Ukraine Today zrealizovat za pouhé dva měsíce. Jedná se o kamion předělaný na pojízdné lázně, uvnitř jsou sprchy, pračky, a dokonce i sauna. 

Už na počátku války Vasyl v rozhovoru pro Blesk uvedl, že je hrdý na to, jak Česká republika ihned konala a posílala Ukrajině pomoc. Sám Kapustej dlouhodobě podporuje 128. horskou údernou zakarpatskou brigádu a 24. mechanizovanou brigádu krále Daniela na Donbase. 

K výročí války si pro vojáky z druhé zmíněné jednotky připravil speciální dárek. Podařilo se mu vybrat peníze a za pouhé dva měsíce zorganizovat nezvyklou proměnu kamionu.

Video  Vasyl Kapustej připravil ambiciózní projekt, kamion předělaný na lázně pro ukrajinské vojáky.  - Help To Ukraine Today
Video se připravuje ...

Koruna z náboje

Jde o kamion, který jsme uvnitř předělali na sprchy, prádelnu a saunu, aby jsme zlepšili vojákům na frontě jejich polní podmínky,“ popsal Kapustej. „Tento pojízdný komplex je zcela soběstačný a bude jezdit po celé brigádě a poskytovat skoro 5000 vojákům možnost normálně se osprchovat, oholit, vyprat a osušit si uniformy a také relaxovat v sauně,“ doplnil.

V den výročí války Vasyl osobně odjel na Ukrajinu, aby se účastnil předávky speciálního kamionu. Ten za pouhé dva měsíce proměnila k nepoznání organizace Help To Ukraine Today.

Sám Kapustej tento prádelno-lázeňský komplex označil za dosud největší projekt, na němž se podílel. Vojáci jsou za speciální kamion velmi vděční a studentovi předali speciální korunu vytvořenou z náboje, který měl zničit nepřátelský tank.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

Video se připravuje ...
Další videa