Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin rozhodne o světovém hladomoru: Afrika bude bez jídla, když neobnoví dohodu o exportu obilí

Autor: tsv, swp - 
19. února 2023
21:40

Desítky milionů lidí v tuto chvíli čelí riziku hladomoru. Loňská dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně vývozu obilovin z okupované země vyprší příští měsíc a ruský prezident Vladimir Putin nyní rozhoduje, zda podepíše dohodu novou. Západní experti se obávají, že v souvislosti s podpisem dojde na četná vyjednávání, Rusko totiž vyjádřilo nespokojenost se sankcemi ovlivňujícími jeho vlastní potravinový export. Putin bude výměnou za podpis pravděpodobně vyžadovat zrušení právě těchto sankcí.

Z Ukrajiny se před propuknutím invaze vyváželo 18 milionů tun obilovin a dalších potravin ročně, země tak zaopatřuje desetinu celkových obilných zásob na světě, připomněl server DailyMail. Na problematiku upozornil ředitel Světového potravinového programu David Beasley. Hrozba se týká především států Afriky, které na černomořském vývozu závisí.

„Se všemi těmi krizemi, kterým na světě čelíme, včetně globálního oteplování, období sucha, záplav, si nemůžeme dovolit, aby propadla Černomořská obilná iniciativa,“ řekl Beasley na Mnichovské bezpečnostní konferenci. „Afrika je teď velmi křehká. Padesáti milionům lidí klepe hladomor na dveře. Ceny za potraviny, ceny za palivo, inflace a tři roky covidu… Lidem došla kapacita, a pokud nezasáhneme a ceny nesrazíme, pak by mohl rok 2024 být nejhorším rokem, který jsme za sto let viděli.“

V tuto chvíli okupanti nechávají ukrajinské exportní lodě bez přílišného rizika vyplouvat z černomořského zálivu, situace by se ovšem příští měsíc mohla s ukončením iniciativy dramaticky změnit. Putin se navíc zřejmě pokusí situace využít k vlastnímu prospěchu. Kremlin se v minulých měsících nechal slyšet, že některé aspekty dohody s Ukrajinou federaci nevyhovují, a žádal, aby Západ zrušil sankce na jeho zemědělský export.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Zobrazit celý online

Video  Tvrdé boje o Soledar očima ukrajinských vojáků  - Státní pohraniční služba Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa