Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roman (7) se zotavuje po útoku na Vinnycju: Přišel o maminku, Vánoce oslavil s tatínkem

Autor: rix, ČTK - 
3. ledna 2023
16:40

Sedmiletý Roman Oleksiv byl těžce zraněn a přišel o matku, když ruská raketa zasáhla v červenci zdravotnické zařízení, které společně navštívili ve Vinnycji. Od té doby podstoupil řadu operací v Německu a konečně se začíná cítit lépe. Vánoce oslavil se svým tatínkem, maminku Galinu už ale bohužel nikdy neobejme. 

Malý Ukrajinec utrpěl po útoku těžké popáleniny, měl zlomenou ruku a v hlavě šrapnely. Musel být urychleně evakuován k expertům do nemocnice v Drážďanech. Situace je o to horší, že při útoku zemřela jeho maminka. Živý naštěstí zůstal alespoň jeho táta. S tím teď chlapec strávil Vánoce. 

„Je mi toho chlapce opravdu líto. Zároveň jsem ale hrdá na to, že můžeme jemu a dalším v Německu pomoci,“ uvedla na twitteru diskutérka Daniela. „Je to opravdu statečný chlapec. Vězte prosím, že lidé na celém světě se za vás modlí,“ uvedla na adresu Ukrajinců další z komentujících. 

„Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty, kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?,“ reagoval po útoku na město na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru obvinil Rusko z „dalšího válečného zločinu“.

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny. Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370 000 obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství ukrajinského letectva, upozornila agentura Reuters.

Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu. Do Vinnycje se podle agentury AP uchýlily tisíce lidí, které uprchly před ruskou invazí z východu Ukrajiny.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Video  Po jednom z ruských útoku v Dnětropetrovské oblasti sutiny zavalily malou holčičku.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa