Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Vojenský stratég o ruské taktice: Zima sice porazila Napoleona i wehrmacht, Ukrajince nezdolá

Autor: Darina Jíchová, swp - 
22. prosince 2022
05:30

Americký vojenský stratég Sean McFate se v rozhovoru pro stanici Svobodná Evropa zaměřil na proměnu ruské strategie na Ukrajině, mluvil o tom, jak selhala jejich snaha o bleskovou válku. „Už se přestali snažit válku vydávat za mír,“ nechal se slyšet, „a vedou kampaň, co spíš připomíná terorismus než klasický konveční konflikt“. Zaměřují se na trýznění ukrajinských civilistů, zdůraznil expert. A pro koho bude zima spojencem?

McFate sepsal významnou knihu Nová pravidla války, mnozí jeho kolegové, vojenští experti i třeba bývalý velitel Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě Severoatlantické aliance Jim Stavridis dílo považují za stejně důležité jako „Umění války“ z pera slavného čínského vojevůdce Sun-c´. McFate nyní mimo jiné působí jako konzultant americké armády či OSN. S reportéry rozebíral válečné přešlapy ruského prezidenta Vladimira Putina, západní snahu porazit ruského autokrata a překonat jakousi strategickou paralýzu, mluvil i o tíze válečných vítězství, kterých Ukrajina s pomocí spojenců dosáhla.

„Když v únoru začala válka, hodně lidí mi říkalo: Tak, co? Vždyť jsi říkal, že konvenční válka je mrtvá. Já jsem reagoval tím, že ta válka ještě není u konce. Bylo to v době, co si většina myslela, že válka na Ukrajině skončí během prvních tří čtyř dní. A jak je vidno, konvenční válka Rusku vítězství nepřinesla,“ zhodnotil únor McFate s tím, že Rusové větší úspěch zaznamenali v roce 2014, kdy podnikli svou vlastní nekonvenční válku. „Letos se inspirovali bleskovou válkou ze 40. let a byl to totální propadák, v březnu strategii změnili v typickou ruskou nekonvenční válku – masakry civilistů a srovnání měst se zemí, jak to udělali v Čečensku a v Sýrii,“ popsal.

Ruská taktika připomíná terorismus

Pro experta je to další důkaz toho, že konvenční konflikt je přežitek, že jsou snazší cesty, jak ve válce zvítězit. „Konvenční válka jako taková… něco takového je obtížné v naší moderní době. Rusko ji vedlo 4 týdny, není větší symbol jejich neúspěchu než mnohakilometrový konvoj na nekonečné cestě ke Kyjevu,“ poznamenal. „Konvenční válka není jen o dobývání území a dělostřelecké palbě, to se užívá i v nekonvenční. Rusové se pak uchýlili k bombardování měst, to už je spíš terorismus. Konvenční válka, jak ji známe z knihy pruského vojevůdce Clausewitze (poz. red. Carl von Clausewitz), má pravidla, řád, ne žoldáky. Ruská válka není konvenční a lidé, kteří ji za konvenční považují, vlastně tomu pojmu z vojenské strategie nerozumí,“ řekl tisku McFate.

Reportéři mu připomněli jeho vlastní výrok: „Západ zapomněl, jak vyhrávat války“. O jeho slovech se dlouze debatovalo mezi odbornou i laickou veřejností, expert se tehdy zmínil o jisté neochotě Západu bojovat. Plně však vysvětlil, že jednou z taktik zemí jako Rusko nebo Čína je maskovat válku za mír, najímat žoldáky, šířit dezinformace a uchylovat se k podvratným taktikám. On sám to nazývá „stínová válka“.

„Ale je jedno, jak se to jmenuje, je to však způsob, který vyhrává války. Poslední věc, kterou chcete, je velká veřejná konvenční invaze, protože to poštve svět proti vám. Když Rusko podniklo invazi, Finsko a Švédsko se záhy připojily k NATO, vlastně celé NATO se pevněji sjednotilo. Kreml chtěl NATO oslabit a rozbít, no, nepovedlo se, a to i kvůli špatné taktice. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby jednali jinak,“ poznamenal McFate.

„Putin to pod*lal“ 

„Putin to pod*lal a pod*lal to ve velkém. Nevím, co přesně se stalo v Putinlandu, 21 let jednal docela mistrně, konsolidoval moc, kde se dalo, aby to letos takhle odstřelil. Nevím, co se stalo,“ uvedl expert. „Asi si myslel, že Ukrajinu dobude jako Krym v roce 2014. Podcenil politické vůdcovství Volodymyra Zelenského a vůli Ukrajinců. Z jeho strany je to vlastně klasická strategická chyba. Nechce se mi to říkat, ale trochu to připomíná Spojené státy a jejich invazi v Iráku v roce 2003,“ nabídl komparaci.

„Putin teď spoléhá na odvěkého spojence ruské armády – zimu. Ukrajince chce nechat zmrznout a podkopat jejich vůli dál bojovat, nehledě na to, že mrznout budou i jeho jednotky. Hraje o čas, chce dozbrojit svou armádu pro jarní ofenzivu. Doufá, že Evropa bude z války otrávená, protože sankce ubližují i jim. Věří, že opora Ukrajiny odpadne. Co se USA týče, tady doufá, že pozornost Američanů upoutají, já nevím, prezidentské volby? Nové šaty Kim Kardashianové?“ komentoval McFate. Navíc už nyní válka na Ukrajině rozděluje politiky v USA. „Někteří republikáni jsou toho názoru, že jde o občanskou válku, do které by Západ neměl zasahovat,“ vysvětlil stratég.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zima jako Putinův spojenec? Nikoliv!

„Ukrajina musí nadále ukazovat svá politická vítězství, zůstávat na titulních stránkách novin, to je podle mě způsob, jak si udržet americkou podporu,“ podotkl McFate. „V otázkách, jak Putinovi pomůže zima… Jde o to, že Ukrajinci rozhodně nejsou Napoleonovy jednotky ani nacistické jednotky, na zimu jsou také zvyklí. Hlavní rozdíl mezi ruským a ukrajinským vojákem je navíc to, že Ukrajince nic nesvádí k dezerci. Ukrajinci brání svůj domov. Ano, Rusové se snaží využít zimu a mráz, ale to, co se podařilo udělat Napoleonovi nebo wehrmachtu? To se jim s Ukrajinci nepovede,“ McFate připomněl, že jak za napoleonských válek, tak během 2. světové války Rusům velmi nahrála tvrdá zima, na kterou jejich nepřátelé nebyli zvyklí.

Naznačil také, že Ukrajinci by mohli sáhnout po psychologické válce a podporovat dezerci Rusů. „Připomenout jim, že budou mrznout a nebudou mít jídlo, že jsou jen potrava pro děla a že Ukrajinci nejsou nacisti, ale jejich bratři. Ukrajina by měla udělat všechno proto, aby vyvolala masovou dezerci mezi Rusy,“ doplnil expert. Jeho názor na to, zda by Ukrajina měla načít vyjednávání o míru, je jasný. „Tohle je jejich rozhodnutí,“ reagoval na výzvy šéfa amerického sboru náčelníků štábů Marka Milleyho, který po dobytí Chersonu řekl, že je čas vyjednávat.

Stratég má také představu o tom, jak „přechytračit“ Putina. „Kdyby to bylo na mně, jako první bych lidem ukázal, že jejich neocar není neporazitelný, ukázal bych jim, co provedli na Ukrajině. Jeho moc spočívá v jeho postavení tvrdého vůdce, který posílá Západ do háje a stejnou měrou pozvedá Rusko na supervelmoc. Pokud Rusové uvidí, že toho už není schopen, jeho pozice bude v ohrožení,“ vylíčil. Jako druhý bod by se zaměřil na prolomení dezinformační sítě a cenzury. „Aby si Rusové mohli vygooglit, co chtějí, třeba: Kolik dnes zemřelo vojáků? Kolik jich zmizelo? Kolik jich dezertovalo?“ navázal McFate.

12:25
Dnes

V Tambovské oblasti ve středním Rusku lidé přivezli do výkupu železa průzkumný dron Orlan-10, informoval telegramový kanál Baza. Drony se po zimě našly také v Moskevské oblasti. Zaměstnanci sběrných surovin v Pervomajském okrese kvůli příjmu neobvyklého zboží zavolali policii a pyrotechniky. Úřady se snaží zjistit, jak se dron k těmto lidem dostal. Po vyšetřování ho pošlou do Moskvy.

Server The Moscow Times k tomuto případu napsal, že Orlan-10 patří k nejnovějším ruským bezpilotním letounům. Vyrábí ho petrohradské Speciální technologické centrum (STC) a je určen hlavně k průzkumu a sledování. Na začátku ruské invaze na Ukrajinu ministerstvo obrany v Moskvě informovalo, že armáda ho používá i v útočné variantě.

Kolem deseti dronů se našlo v lesích v Moskevské oblasti, když tam odtál sníh, informoval v neděli server The Moscow Times. Ministerstvo obrany kvůli tomu vyzvalo občany, aby byli bdělí. „Na milovníky přírody mohou čekat nepříjemná překvapení: místo prvních květů můžete narazit na rozmrzlý dron,“ vzkázal lidem resort obrany. Tyto „ptáčky“ podle nich zneškodnily prostředky elektronického boje.

12:01
Dnes

Prezidentská kancelář Ukrajiny zveřejnila fotografie ze včerejší návštěvy Kyjeva vévodkyně z Edinburghu Sophie. Přijal ji prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho manželka Olena Zelenská.

Sophie, vévodkyně z Edinburghu a švagrová krále Karla III., na návštěvě Kyjeva (29. 4. 2024). Sophie, vévodkyně z Edinburghu a švagrová krále Karla III., na návštěvě Kyjeva (29. 4. 2024). Sophie, vévodkyně z Edinburghu a švagrová krále Karla III., na návštěvě Kyjeva (29. 4. 2024). Sophie, vévodkyně z Edinburghu a švagrová krále Karla III., na návštěvě Kyjeva (29. 4. 2024).
11:26
Dnes

„Ukazuje se, že v každém možném ozbrojeném konfliktu budou vzdušné síly a protivzdušná obrana hrát klíčovou roli,“ uvedl po jednání s velitelem Vzdušných sil NATO Jamesem Heckerem v Praze náčelník generálního štábu Karel Řehka. Probírali, jaké jsou trendy a jak promítnout zkušenosti z Ukrajiny či Izraele do protivzdušné obrany budoucnosti.

Hecker doplnil, že situace na Ukrajině ukazuje klíčovou roli vzdušné nadvlády. „Je nutná k tomu, aby nenastala situace, kterou vidíme teď, kdy létají po tisícovkách dělostřelecké střely a zákopové boje téměř připomínají druhou světovou válku. Je spousta raněných a mrtvých a ničena jsou celá města,“ vysvětlil.

Na začátku ruské invaze před více než dvěma roky byla podle Heckera Ukrajina schopná zastavit ruský postup díky dobré integrované protivzdušné obraně. „Ukrajinci sestřelili přes 100 ruských letounů, čímž zamezili Rusku získat vzdušnou nadvládu.“

Náčelník generálního štábu Karel Řehka (vpravo) a velitel Vzdušných sil NATO James B. Hecker (30. dubna 2024). Náčelník generálního štábu Karel Řehka (vpravo) a velitel Vzdušných sil NATO James B. Hecker (30. dubna 2024). Náčelník generálního štábu Karel Řehka (vpravo) a velitel Vzdušných sil NATO James B. Hecker (30. dubna 2024).
Zobrazit celý online

Dobrá strategie nebo scénář počítačové hry?

Stratég rovněž rozebral, jak velké nebezpečí představuje soukromá žoldnéřská Wagnerova skupina Jevgenije Prigožina. „Kdybychom tak mohli přesvědčit Putina, že usilují o jeho trůn. Všechny by je pro nás zabil,“ prohlásil. „Myslím, že Wagnerovci jsou teď trochu v úpadku. Původně na ně Putin hodně spoléhal, pomáhali mu i maskovat náklady války. Rusové stejně jako Američani neradi vidí, když se jejich vojáci vrací domů v rakvi, ale na žoldácích jim zase tolik nezáleží. Jak se válka táhne, Wagnerovci přišli o dost mužů, doplnili je vězni, ti schopnější jsou na Mali. Kolují zvěsti, že se mají vrátit na Ukrajinu a vést velký zimní útok, osobně myslím, že jejich role už skončila,“ domnívá se expert.

Obří problém pro Putina nastane podle McFatea, až se mu většina z mobilizovaných Rusů vrátí domů v pytli na mrtvoly. „To by byl i v ohrožení toho, že by ho mohli sesadit. Zůstávají dvě otázky: co bude potřeba k sesazení Putina či jeho odstoupení? Případně: naplní svoje hrozby a použije jadernou zbraň?“

McFate rovněž reagoval na poznámky, že mnoho jím navrhovaných strategií by se hodilo spíše do počítačové hry. „Je vždycky snadné diskutovat o strategii abstraktně a ano, na bitevním poli je situace jiná, mnohem těžší a riskantní. Jste v ohrožení, že se vám jakákoliv taktika vymstí, to je zákon nezamýšlených důsledků. Nejsem v tomhle naivní,“ zakončil McFate.

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa