Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opilý a oteklý Putin šokoval svět. Se skleničkou v ruce se přiznal k válečným zločinům

Autor: tsv - 
9. prosince 2022
17:19

Ruský prezident Vladimir Putin se během předávání medailí v rámci Dne vlasti zdánlivě přiznal k páchání válečných zločinů na Ukrajině, když ve svém projevu obhajoval útoky na civilní infrastrukturu sousedního státu. V tu dobu byl dle záznamů zřejmě omámený šampaňským. Zemi zároveň obvinil z páchání genocidy v okupovaném Doněcku a dodal, že probíhající válku má na svědomí právě Ukrajina. Vůdce mimo jiné znovu nepřímo pohrozil Západu vypálením jaderných zbraní. „Máme mnohem modernější nástroje než jakákoli jiná země s nukleární silou.“

„Hodně se mluví o našich útocích na energetickou infrastrukturu sousední země. Ano, to děláme. Ale kdo si začal? Kdo zasáhl Krymský most?“ pronesl Putin na předávání ocenění ruským hrdinům v Moskvě. Během rozhovoru se státními médii dodal, že celosvětová kritika útoků, kvůli kterým nyní žijí miliony ukrajinských civilistů bez elektřiny a vody, „nenaruší naše vojenské mise“.

„Každý bojovník v přední linii je mým hrdinou a hrdinou všech našich občanů,“ prohlásil během ceremonie. Na jeho proslov následně reagoval nejmenovaný uživatel twitteru: „Motající se Putin s úšklebkem na tváři a šampaňským v ruce se přiznal k válečnému zločinu – cíleným útokům na Ukrajinu s úmyslem zničit civilní populaci.“

Vůdce byl při svém projevu podle mnohých uživatelů sociálních sítí opilý. Na zdánlivou intoxikaci poukázala i moskevská novinářka Anna Nemcovová, podle které Putin veřejně vystupoval podnapilý poprvé za dobu své vlády.

„Viděli jsme mnoho nahraných focení a natáčení za posledních dvacet let včetně polonahého Putina na koni, Putina létajícího po boku stěhovavých ptáků nebo Putina líbajícího břicho malého chlapce, ale opilé proslovy o ruských raketách zasahujících sousední zemi musely být Putinův vlastní nápad,“ napsala na twitter.

Genocida v Doněcku vinou Ukrajiny

Putin doprovázený ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem, členkou Státní dumy Valentiou Tereškovovou a šéfem Vagnerovců Jevgenijem Prigožinem dále obvinil Ukrajinu z dlouhodobého páchání genocidy v Doněcku. „Odříznutí města a více než milionu obyvatel od vody je aktem genocidy,“ prohlásil. Na Putinův výrok upozornil server Mirror.

Ukrajina významně omezila dodávky vody do Doněcku po událostech z roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krymský poloostrov a ve městě se usídlili proruští separatisté. Západní země podle ruského vůdce o problematice mlčí. „Jakmile se ale pohneme a nějakým způsobem reagujeme, celým vesmírem se začne šířit rozruch a povyk,“ doplnil.

Nejmodernější nukleární hlavice

Putin ve středu veřejně konstatoval, že válka na Ukrajině je „dlouhý proces“, a potvrdil, že má ruská armáda k dispozici arsenál jaderných zbraní. „Nezbláznili jsme se, jsme si vědomi toho, co nukleární zbraně jsou,“ ujišťoval při televizním vysílání v Moskvě. „Máme jisté nástroje, a ty jsou v mnohem modernějším stavu než v jakémkoli jiném státě s jadernou silou.“

Uvedl ale, že Rusko neplánuje hlavice vypustit do světa. „Nebudeme se jimi ohánět jak žiletkou napříč celým světem.“

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa