Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prošlápnuté přilby a poloprázdné lékárničky: Další záznamy mizerné výbavy Rusů šokovaly svět

  • Autor: tsv - 
    30. 4. 2022
    15:54

    Ukrajinští a zahraniční vojáci se na internetu baví sdílením chabé armádní výbavy ruských okupantů. Jejich ochranné přilby nevydrží nápor boty a lékárničky obsahují maximálně tak obinadlo a několik instruktážních letáků. Místo speciálních vojenských kamer používají civilní „foťáky“, které k palubce útočných dronů připevňují kobercovkou. Do bojů chodí s technikou z dob Sovětského svazu a ve strachu z ukrajinských obranných systémů si na auta montují improvizované štíty. Armáda Ruské federace přitom disponuje pátým nejvyšším rozpočtem na světě.

  • 1.Místo přileb plechovka

    Na sociálních sítích se šíří videa a fotografie, na kterých ukrajinští vojáci ukazují naprosto nedostačující výbavu ruských okupantů. Problém představují hlavně levné přilby a poloprázdné lékárničky.

    Jak ukazuje jedno z videí, helmy nevydrží ani nápor vojákovy boty, na dalším záznamu zas člen ukrajinské armády sundává maskovací pokrývku z přilby a odhaluje díru pravděpodobně vytvořenou šrapnelem.

  • 2.Poloprázdné lékárničky

    Následující fotografie ukazuje drastický rozdíl mezi ruskou a ukrajinskou lékárničkou. Rusové mají k dispozici jen škrtidlo, obinadlo a několik brožurek s instrukcemi, Ukrajinci s sebou mezitím nosí hned několik nástrojů včetně nůžek, intubačních trubiček pro případ, že raněný nemůže dýchat, a mnoho dalšího. Uživatelé twitteru pod příspěvkem upozornili také na to, že obinadla v ruské lékárničce nejsou správně zapečetěná a tím pádem pravděpodobně nejsou ani sterilní.

    Srovnání ruské (nahoře) a ukrajinské (dole) vojenské lékárničky Srovnání ruské (nahoře) a ukrajinské (dole) vojenské lékárničky | Twitter

    „Moderní lékárničky stojí hodně peněz a sovětské lékárničky mají na skladě, takže je není třeba kupovat,“ uvedla k věci ruská nezisková investigativní skupina Conflict Intelligence Team. „Taková lékárnička sice není k ničemu, ale je mnohem horší než ta, kterou mají Ukrajinci. Ukrajinská armáda má mnohem víc času na záchranu svých zraněných.“

    Původní autoři fotografie jsou údajně samotní ruští vojáci, kteří si často stěžují na nezodpovědný přístup federální vlády, konkrétně viní ministra obrany Sergeje Šojgua. Ruská armáda má podle loňských odhadů pátý nejvyšší finanční rozpočet na světě, operuje s asi 61,4 miliardami dolarů (přibližně 1,5 bilionu korun), federace přitom posílá své vojáky na bojiště naprosto nepřipravené.

    „Rusové investovali hodně peněz do své armády a jsem si jistý, že by kvůli vojenským lékárničkám nezkrachovali,“ řekl bývalý ředitel americké Národní bezpečnostní rady Jeffrey Edmonds. „Kdybych byl ruský voják, řekl bych si: ‚No, dobře, moje zdraví v boji opravdu není něco, co by mělo příliš velkou váhu.‘ Jednoduše to ukazuje, jak moc vám záleží na vlastních vojácích.“

  • 3.Auta jak ze Šíleného Maxe

     

    Problémem navíc nejsou jen lékárničky. Rusové se v minulých týdnech a měsících stali terčem posměchů ukrajinských vojáků, kteří se nestačí divit, s jak zastaralou technikou na jejich území okupanti přišli. Mnoho zbraní bylo vyrobeno v dobách bývalého Sovětského svazu, vozidla až do propuknutí invaze stála v garážích bez pravidelné údržby a množství techniky nefunguje tak, jak má.

    Podle nedávno zveřejněných záběrů musí Rusové místo klasických vojenských letových kamer ve svých dronech používat volnočasové kamery, které k palubce připevňují lepicí páskou. Běloruská televize VoenTV dále během reportáže omylem odhalila, že vojáci ovládají některé letouny levnými herními ovladači.

    Ze strachu z britských lehkých protitankových zbraní NLAW si k oknům vozidel často připevňují pláty s malými vyřezanými otvory, které umožňují jen minimální rozhled. Improvizovaná ochrana komicky připomíná vozidla z oblíbených dystopických filmů Šílený Max, píše server The Sun. Podobně vojáci barikádují i dveře aut.

    Rusové si na vozidla připevňují kovové pláty Rusové si na vozidla připevňují kovové pláty | Twitter

Video se připravuje ...
Další videa