Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rusko má nového „Pionýra“. Na hnutí dětí a mládeže dohlédne osobně Putin

Autor: mav, Kommersant, lig - 
20. prosince 2022
05:00

V červenci zákon podepsaný prezidentem Vladimirem Putinem ustanovil vznik hnutí dětí a mládeže, které se netají odkazem na komunistické pionýrské hnutí. Jen se nakonec rozhodlo pro jiné jméno, jak píše ruský deník Kommersant. Někteří takovou reinkarnaci vítají, jiní kritizují. 

Hledání názvu bylo plné peripetií. Napřed se návrhy prezentovaly na ruské sociální síti VKontakte: Pionýři, Budoucnost Ruska, Mladé Rusko, Patrioti, Jméno Gagarina, Nová generace, Velká změna…Potažmo pak varianty jako třeba Pionýři Ruska či jiné kombinace. „Pionýři to v zásadě jsou. Možná je lepší to říkat otevřeně,“ komentoval zdroj agentury AP.

Ostatně i ministr školství Sergej Kravcov avizoval, že hlasoval pro „Pionýra“, který je „blízký srdcím starších generací,“ citovala jej agentura TASS. „Ale uvidíme, jaké jméno si vyberou sami školáci,“ dodal. Pionýr podle něj znamenal spoustu dobrého, ale v 90. letech se tato minulost rychle opustila. „Přijde mi, že v sovětském systému tu bylo jisté vnucování, což pravděpodobně vedlo k určitému odmítání. Je důležité tyto chyby neopakovat.“

Není to pionýr

„Nikdo nebude obnovovat žádné pionýry. Je to hnutí školáků a mládeže,“ ujišťoval naopak mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Nyní jsou děti v různých organizacích. Toto je idea vytvořit hnutí, s nímž se organizace mohou identifikovat, jež je má sjednotit.“

Nakonec se naněkolikrát složitě hlasovalo na ustavujícím sjezdu v Moskvě. „Pionýr“ neuspěl, výsledkem je Hnutí prvních, informoval Kommersant. Od úterka se prý na školách mají otevírat buňky nové organizace, ohlásil na sjezdu ministr Kravcov.

Návrh zákona na ustavení takové organizace podali poslanci Státní dumy napříč stranami 19. května, na 100. výročí vzniku komunistického pionýra - vzešlo od těch skautů, kteří sympatizovali s bolševickým režimem. Roku 1926  se hnutí přejmenovalo na Všesvazovou pionýrskou organizaci V. I. Lenina.

„Je to symbolické datum, což odráží přání vytvořit obdobu společné dětské organizace,“ uvedla v květnu podle Kommersantu spoluautorka návrhu Nina Ostaninová, předsedkyně výboru pro rodinu, ženy a děti v dumě. Šéfka výboru pro vzdělání Olga Kazakovová rovněž přiznává inspiraci pionýrem a jeho rozsahem na prakticky všechny sovětské děti: „Ale jsou tu napříč generacemi rozdíly. Například pionýři neměli takové zájmy o média,“ připomíná koníčky moderních dětí jako sociální sítě, videa apod. Ale je v tom podle ní zapotřebí jistý dohled: „Dnes děti sedí s mobily a nenacházejí samy sebe ani přátele, teď budou mít kolektivní formáty.“ A zatímco pionýr byl spjatý s „politickou silou“, nová organizace „nebude politizovaná ani formálně přidružená ke straně,“ dodala poslankyně Kazakovová.

Pod Putinovým dozorem

Ovšem vrchní dohled má dle stanov prezident Ruské federace. Vladimir Putin také zaslal na sjezd videozdravici. „V Moskvě se sešly bystré, kreativní a aktivní děti z celé země, včetně, to bych rád zdůraznil, z našich nových regionů,“ připomněl hned úvodem nedávnou anexi ukrajinských území.

Zdůraznil, že hnutí má odrážet zájmy a záliby dětí samotných, ale také jim dal jasnou inspiraci: „Samozřejmě vás spojuje touha již nyní, ve velmi mladém, mladém věku, přispívat k rozvoji země, dělat to, co prospívá našemu státu a lidem. Takové upřímné, aktivní vlastenectví odlišuje všechny účastníky Ruského hnutí dětí a mládeže,“ uvedl Putin.

Podle zdroje Kommersantu v prezidentském úřadě organizace jako Ruské hnutí školáků (RDŠ) a Junarmija (Všeruské vojensko-vlastenecké společenské hnutí) sdružují nanejvýš čtyři z osmnácti milionů ruských dětí nad šest let. „Už jsme vytvořili spoustu věcí pro podporu talentů, ale většina dětí pořád potřebuje pomoc, aby v sobě talent našla,“ dodal zdroj.

Ne všichni jsou z nové iniciativy nadšení. Moskevský učitel matematiky Ivan Menšikov připomíná, že nejde o první pokus děti nějak zapřáhnout. „Všechno se to snaží dělat úřady, ale vždy to je stejně neúčinné, jsou z toho jen koryta pro spoustu lidí. Nejspíš to zase budou utracené peníze, vykázané koncerty, pár akcí, na které vezmou státní zaměstnance,“ uvedl pro Kommersant.

Ředitel 109. školy v Moskvě Jevgenij Jamburg v hnutí nevidí smysl, když už existují RDŠ a Junarmija: „Musíme pomoci rozvíjet světonázor, kritické myšlení. Slovo ideologie zní nebezpečně. Přijde mi, jako by toto hnutí vytvořili důchodci, kteří naživo neviděli dítě, jako ‚Zpátky do SSSR‘. Dětí sedí na internetu a sledují Tik-tok. Snaha jim něco nutit, seřadit je do čtyřstupu a vést je ke světlým zítřkům musí pochopitelně selhat.“

 

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa