Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Výměna „obchodníka se smrtí“ za americkou basketbalistku. Proč je But pro Putina tak důležitý?

Autor: mav, CNN, swp - 
10. prosince 2022
05:00

Je to nejnerovnější výměna v nejnepravděpodobnější době, ale možná právě kvůli silnému tlaku nyní došlo k výměně hvězdné americké basketbalistky Brittney Grinerové za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, píše v analýze Nick Paton Walsh, bezpečnostní editor CNN, jenž Buta před 13 lety vyzpovídal v thajském vězení.

Na první pohled jsou oba obviněni z absurdně odlišných zločinů. Grinerovou odsoudili do ruské vězeňské kolonie za držení jediného gramu hašišového oleje. But je údajně nejaktivnější dealer zbraní posledních desetiletí, který přiléval olej do ohně konfliktů v Africe i jinde - a navíc odsouzený za pikle s cílem zabíjet Američany.

„V 90. letech a začátkem 21. století, kdekoli byla válka, tak existují obvinění, že tam Viktor But mohl dodávat zbraně té straně, kterou Západ považoval za špatnou,“ uvedl Walsh ve vysílání CNN.

V roce 2009 Walsh s Butem pořídil rozhovor ve vězení v Bangkoku - po měsících vyjednávání. „Je to hovorný, okouzlující polyglot, který dokáže donekonečna básnit o spoustě politických person po celém světě, s nimiž má osobní vztahy,“ popsal novinář.

Četní analytici i řada vyšetřování OSN ho viní z šíření ručních zbraní po Africe, což popírá. Stejně jako nařčení, že vyzbrojoval dokonce al-Ká’idu či Tálibán. V Afghánistánu prý jedině jejich odpůrcům. Je obviňován z ledasčeho, prakticky vše popírá, stal se jakýmsi strašákem. V Hollywoodu silně inspiroval film Obchodník se smrtí (2005) s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

Pracoval But v tajných službách?

But v rozhovoru trval na tom, že je nevinný, byť nepopíral, že se vyskytoval blízko řady konfliktů a že vedl zajímavý život. A nejednou k tomu spiklenecky mrknul…

Pokud by byla pravda, co But tvrdí, je zvláštní, že se ho Kreml tak usilovně snažil osvobodit. „To je ten ohromný paradox: Proč má muž, který je v zásadě jen nevinný pilot a obchodník převážející po světě potraviny a další materiály, pro Moskvu tak mimořádnou hodnotu?“ říká Walsh. „Utratili spousty peněz za právní služby na jeho soudních slyšeních, snažili se ho dostat zpátky dekády.“

Pilot a obchodník dřív sloužil jako tlumočník u sovětské armády. Ale jsou i teorie, že pracoval pro tajné služby - a dodávkami zbraní po celém světě pomáhal geopolitickým cílům Moskvy. A také teorie, že sloužil po boku mužů, kteří jsou dnes v blízkosti Vladimira Putina. To by mohlo vysvětlovat, proč po něm tak usilovně šli Američané - i proč ho Rusové tak moc chtěli zpátky. Byly naděje, respektive obavy, že But obrátí a Američanům vyzradí něco citlivého?

Je tedy výměna celebrity za potenciálně důležitý zdroj adekvátní? Tuto nerovnováhu zvrátily okolnosti a politický tlak v Moskvě i Washingtonu. Grinerová, jež trvá na své nevině, se stala geopolitickým pěšcem, kterého s velkou pompou sebrali Rusové pár dní před vpádem na Ukrajinu - 17. února. Americká veřejnost s ní soucítila natolik, že vláda začala vyjednávat s Kremlem v době, kdy jsou americko-ruské vztahy nejhorší od konce studené války, ne-li od kubánské krize (1962).

Je to dobrá zpráva pro celý svět - že se jaderné mocnosti dokážou dohodnout na některých palčivých věcech, ač létají kulky a rakety. Znamená to, že tu jsou i chladné hlavy, které sledují základní zájmy. Také to však značí jistou slabost Vladimira Putina. Sice velkolepě dští síru na Západ, přesto kývl na tuto diplomatickou dohodu. Může to být jistý ústupek ruským vojenským elitám a tajným službám, pro které má But velký význam, ať už z praktických důvodů, nebo řekněme mytologických. Tyto kruhy si Putin, zvláště v problematických časech neúspěšné „speciální vojenské operace“, musí předcházet.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Milan Vinický ( 10. prosince 2022 19:34 )

But je frajer. Nedělal nic jiného než co od války dělali Američané a proto jim byl konkurencí.

ladyhelmet ( 10. prosince 2022 16:34 )

Jediny kto vyzera slabo je Biden. Nejaku basketbalistku vymeni za take hovado, to moze len ten liberalny tajtrlik.

Zobrazit celou diskusi