Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrazivé varování šéfa NATO: Válka se může vymknout kontrole a přerůst v konflikt mezi aliancí a Ruskem

Autor: ČTK, swp - 
9. prosince 2022
21:00

Válka na Ukrajině se může vymknout kontrole a přerůst v rozsáhlý konflikt mezi Ruskem a NATO, který zasáhne celý kontinent. V rozhovoru poskytnutém norské televizní stanici NRK to řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Podle něj ale aliance denně usilovně pracuje na tom, aby se takovému vývoji vyhnula.

Pokud se budou věci vyvíjet špatným směrem, pak to může být opravdu hrozivé,“ citovala z rozhovoru agentura AP. „Je tu strašlivá válka na Ukrajině. Tato válka se může stát rozsáhlou válkou, z níž vznikne obrovský konflikt mezi NATO a Ruskem... Pracujeme každý den na tom, abychom se tomu vyhnuli,“ řekl dále šéf NATO.

Stoltenberg, bývalý norský premiér, v rozhovoru několikrát zmínil, že eskalace konfliktu do války mezi aliancí a Ruskem je reálnou možností dalšího vývoje. Zároveň ale zdůraznil, že zatím věří, že se takový scénář podaří odvrátit.

„Svět se v posledních desetiletích posunul dopředu. NATO je teď nejsilnější za posledních mnoho let. A v neposlední řadě je tu (ruský prezident Vladimir) Putin, který podcenil naši schopnost se bránit a chránit jeden druhého. Dokud to budeme dělat, jsme v bezpečí,“ uzavřel Stoltenberg.

Ruský prezident už několikrát obvinil členské země NATO, že se staly aktivními účastníky války na Ukrajině tím, že Kyjevu dodávají zbraně, poskytují mu zpravodajské informace a cvičí ukrajinské vojáky. Podle aliance je povinností podpořit zemi, která se brání poté, co ji bezdůvodně agresivně napadl její soused. Dnes Putin pohrozil, že tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi, tento týden rovněž řekl, že hrozba jaderného konfliktu narůstá, přestože žádná země záměr podniknout útok proti Rusku s použitím jaderných prostředků nedeklarovala.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa