Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Moskvu hned po USA čeká jednání s šéfem NATO: Stoltenberg svolal schůzku s Ruskem

Autor: ČTK, amb - 
4. ledna 2022
11:00

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na 12. ledna jednání Rady NATO-Rusko, sdělil agentuře Reuters představitel Severoatlantické aliance. Schůzka, o jejímž uspořádání se mluví od prosince, se tak uskuteční dva dny po plánovaných rozhovorech mezi Washingtonem a Moskvou o Ruskem požadovaných bezpečnostních zárukách. Jednání se odehraje na pozadí obav západních zemí ohledně hromadění ruských jednotek u ukrajinských hranic.

„Jakýkoli dialog s Ruskem by musel postupovat na základě reciprocity, reagovat na obavy NATO ohledně kroků Ruska... a probíhat za konzultací s evropskými partnery NATO,“ uvádí úterní prohlášení aliance v souvislosti s děním kolem Ukrajiny.

O možnosti jednání se zástupci NATO hovořil před týdnem Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, následně jej na twitteru avizoval sám Stoltenberg. Po rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem uvedl, že spojenci jsou připraveni k dialogu v Radě NATO-Rusko a že se šéfem americké diplomacie hovořil o „důležitosti deeskalace značného navyšování vojenské přítomnosti Ruska v Ukrajině a kolem ní“.

V Radě NATO-Rusko, která vznikla v roce 2002, obvykle jednají diplomatičtí představitelé všech členských zemí NATO s ruským velvyslancem při alianci. Od ruské anexe Krymu v roce 2014, po níž aliance s Ruskem přerušila praktickou spolupráci, se orgán scházel jen sporadicky.

Tématem nadcházejícího jednání bude sada ruských bezpečnostních požadavků, o nichž chce Rusko v pondělí jednat se Spojenými státy. Moskva mimo jiné požaduje záruku, že se NATO nerozšíří o Ukrajinu a upustí od vojenských aktivit v této zemi. Aliance to odmítá s tím, že Ukrajina jako suverénní stát si může své spojence svobodně zvolit sama a žádná další země do tohoto rozhodnutí nemá co mluvit.

Video  Vladimir Putin svírá pevnou rukou Rusko: Věznění kritiků, vraždy a mizení odpůrců  - Mall.tv
Video se připravuje ...

denisz ( 4. ledna 2022 17:17 )

Putin se jistě zeptá proč Ukrajina nenaplňuje Minkou dohodu o autonomii Donbasu s 8 miliony rusky mluvících občanech, aby se zabránilo šikaně ze strany ukrajinských nacionalistů, např. zákaz ruského jazyka na tomto území. Dále proč se nenaplňuje Budapešťské memorandum o neutralitě Ukrajiny, atd. Doufám, že i nás o tom budou jednou konečně informovat i české zpravodajství, v duchu řešení ukrajinské otázky přijatelné pro Rusko i Ukrajinu. Zatím jsme informován o zlém Rusko a slepě se hájí „hodná“ Ukrajina, kam NATO posílá zbraně a vysílá vojenské poradce a chce Ukrajinu získat pod svůj vliv. .

Zobrazit celou diskusi