Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové před útěkem zničili infrastrukturu. „Jsme svobodní, nejsme otroci,“ slaví přesto v Chersonu

Aktualizováno -
12. listopadu 2022
19:57
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2022
16:39

Ruské síly zničily před svým útěkem z Chersonu všechnu kritickou infrastrukturu, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konkrétně zmínil komunikační sítě, dodávky vody, tepla a elektřiny. „Všechno ale obnovíme, věřte mi,“ dodal ve svém pravidelném večerním videoprojevu. Ukrajinským vojákům se podle něj podařilo získat kontrolu nad více než 60 obcemi v Chersonské oblasti a nyní se snaží stabilizovat situaci v samotném městě.

Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém jarním vpádu na Ukrajinu. Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že dokončilo stažení ruských sil z pravého břehu řeky Dněpr, na kterém leží právě i Cherson.

Pátrání po nevybuchlé munici

Podle šéfa ukrajinské policie Ihora Klymenka začalo ve městě pracovat asi 200 policistů. Jejich úkolem je nyní mimo jiné zřizovat kontrolní stanoviště, ale i sbírat důkazy o možných válečných zločinech, které byly v oblasti spáchány.

Policejní týmy rovněž pátrají po nevybuchlé munici a snaží se ji zneškodnit. Ukrajinský prezident Zelenskyj v této souvislosti vyzval místní obyvatele, aby se nesnažili kontrolovat budovy ve městě sami, protože by to mohlo být nebezpečné.

Bez proudu i vody, ale šťastní

Posledních osm měsíců museli tamní obyvatelé přitom žít pod ruskou okupací. Mnoho místních zažilo mučení, přežívalo v otřesných podmínkách, teď ale v ulicích ukrajinského Chersonu zavládla euforie, popsal zpravodaj americké televizní stanice CNN, který byl jedním z prvních západních novinářů, kdo se dnes do města dostal. Dobrou náladu obyvatelům podle něj nekazilo ani to, že jsou téměř bez vody, bez elektřiny a bez internetového spojení.

„Jsme svobodní, nejsme otroci, jsme Ukrajinci,“ řekla reportérovi Nicu Robertsonovi jedna z místních žen, Olga. Na hlavním chersonském náměstí někteří zpívali ukrajinskou hymnu, zatímco druzí skandovali Sláva Ukrajině. Projíždějící ukrajinské vojáky vítali pokaždé s jásotem a na všem budovách se snažili vztyčit ukrajinské vlajky.

„Měli jsme hrůzu z ruské armády, báli jsme se vojáků, kteří mohli kdykoli přijít k nám domů, jen otevřít dveře a krást, unášet lidi, mučit je,“ uvedla Olga. Teď ale lidé konečně vyšli svobodně do ulic, zaplavili centrální náměstí a mohli se obléct do ukrajinských vlajek. „Lidé tady objímají vojáky. Všichni se přišli podívat ven, jak to vypadá, když jste konečně svobodní,“ popsal atmosféru zpravodaj CNN.

Náladu v osvobozeném městě přiblížil i reportér britské televizní stanice Sky News Alex Rossi. Lidé se podle něj začali scházet k oslavám již od časného rána. Jak popsal, místní lidé s nadšením a slzami v očích objímali všechny nově příchozí, od vojáků po novináře. Armáda se podle něj nyní snaží ve městě zprovoznit internet, aby se obyvatelé Chersonu konečně po několika měsících mohli spojit se svými blízkými a říct jim, že jsou v pořádku.

Rusové město, které je správním střediskem stejnojmenné oblasti, okupovali od 2. března. Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném hlasování, jehož výsledky svět neuznal. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek uvedl, že Rusko dál město považuje za svoji součást.

8:58
23. 4. 2024

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

8:38
23. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

8:02
23. 4. 2024

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 15 ze 16 útočných dronů, které během noci vyslalo Rusko, uvedl ráno server RBK-Ukrajina. Rusové na Ukrajinu také vystřelili dvě balistické rakety Iskander-M, avšak letectvo se nezmínilo, kde tyto rakety dopadly, dodal server BBC News. 

Kompletní online

Video  Veselí v ulicích Chersonu po odchodu Rusů  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa