Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z Chersonu chtěli udělat „město smrti“. Zaminovali úplně všechno, pustil se do Rusů poradce Zelenského

Autor: ČTK, swp - 
10. listopadu 2022
12:36

Rusko chtělo ukrajinský Cherson změnit v „město smrti“, uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychaljo Podoljak. Ruská armáda podle něj ve městě zaminovala všechno, co mohla, od bytů po kanalizace. Nyní má v plánu ostřelovat jihoukrajinské město z druhého břehu řeky Dněpr. Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že vojáci se již začali stahovat. 

„Takto vypadá ruský svět: přijít, loupit, slavit, zabít svědky, zanechat ruiny a odejít,“ napsal Podoljak na twitteru.

Podoljakovo vyjádření přišlo den poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Právě na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze na Ukrajinu dobýt.

Ukrajinská armáda uvedla, že zatím stále není schopna potvrdit, zda se ruské jednotky z Chersonu opravdu stahují. Jak uvedl generál Oleksij Hromov, akce ukrajinských ozbrojených složek nedaly Rusům jinou možnost, než se stáhnout. „V tuto chvíli ale nemůžeme ani potvrdit, ani vyvrátit informace o takzvaném ruském stažení vojsk z Chersonu. V naší útočné operaci budeme pokračovat podle plánu,“ dodal Hromov.

Rusko mluví o manévru

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že plánované přesouvání jednotek již začalo. Mluvčí resortu Igor Konašenkov uvedl, že se jedná o „manévr“. „V mykolajivském-kryvorožském směru manévrují jednotky ruské armády na připravené pozice na levém břehu řeky Dněpr v přísném souladu se schváleným plánem,“ citovala Konašenkova agentura TASS.

Ruská média v uplynulých dnech informovala o prudkých bojích u Snihurivky, která byla významným opevněným bodem bránícím ukrajinskému postupu na Cherson. Dnes ukrajinské síly oznámily, že město na jihu Mykolajivské oblasti dobyly z ruských rukou. Vyplývá to z videozáznamů zveřejněných na sociálních sítích, ministerstvo obrany tuto informaci zatím oficiálně nepotvrdilo.

Může to být past

Podle televize CNN je údajné stažení ruských vojáků z Chersonské oblasti potupné, ale zároveň, vzhledem k situaci v posledních týdnech - nepřekvapivé. 

Sergej Surovikin v říjnu, kdy se stal velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině, varoval, že bude třeba čelit obtížným rozhodnutím. Jeho jmenování předcházel debakl v Charkovské oblasti, kde ukrajinské síly během jednoho týdne převálcovaly ruské síly a dobyly zpět velkou část regionu. Surovikin se tak mohl obávat, že vývoj v Chersonské oblasti může vést k další velké potupě.

Video  Šojgu na údajné návštěvě Ukrajiny: Hlášení od Surovikina a vyznamenání vojáků  - reprofoto Telegram
Video se připravuje ...

Pokud (a zda vůbec) se ruské jednotky stáhnou na východní břeh, usnadní si tím zásobování a do hloubky obnoví svou obranu. Jakýkoliv pokus ukrajinských sil překročit Dněpr by byl nákladný až neúnosný. Rusko si navíc stále udrží kontrolu nad zhruba 60 procenty Chersonské oblasti, včetně pobřeží Azovského moře. Dokud budou mít jednotky Moskvy pod kontrolou východní břeh Dněpru, ukrajinské síly také nebudou moci poškodit kanál, který přivádí sladkou vodu na Krymský poloostrov.

Surovikinovou prioritou je podle všeho po několika těžkých měsících stabilizovat ruské obranné linie. Ve středu uvedl, že síly stažené z Chersonu budou sloužit "v aktivních operacích, včetně útočných, v jiných směrech této operační zóny".

Stále existuje možnost, že středeční oznámení Moskvy má za cíl Ukrajince vlákat do pasti a že Rusové nemají vůbec v úmyslu západní břeh opustit. Vysoce postavení ukrajinští činitelé jsou jednoznačně skeptičtí. Ale situace pro ruské síly, zatlačené do zmenšující se kapsy nad řekou, je nyní ze strategického hlediska v podstatě neudržitelná.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

 Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

"Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?" napsal Trump."Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo," uvedl exprezident.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa