Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský velitel o ztrátě mužů u Charkova: Ráno je pozdravím a večer identifikuji jejich ostatky

Autor: tsv - 
17. září 2022
14:15

Odchod ruských jednotek z Charkova znovu odhalil slabiny okupující armády. Ruští občané v rámci finančních sbírek přispívají na nákup nejen samotného vojenského vybavení, ale i ponožek a spodního prádla. Někteří vojáci otevřeně kritizují své velitele, mnozí z nich na své nadřízené odkazují nadávkami napsanými na rukávech vlastních uniforem. Už tak nízká morálka mezi okupanty s přibývajícími týdny dále klesá, dezertérů ovšem údajně není mnoho. Z Charkova byli pravděpodobně odvoláni příkazem shora, píše server BBC.

Na sociální síti Telegram byla nedávno zveřejněna nahrávka telefonátu mezi ruským námořním důstojníkem sloužícím na Ukrajině a jeho bývalým kolegou. „Netušíš, jak jsem unavený z toho, že ráno někoho pozdravím a pak musím ještě ten den identifikovat jeho ostatky,“ řekl důstojník. „Jen včera zlikvidoval tank dvě z mých skupin ostřelovačů. Tři muži zemřeli okamžitě, čtvrtý bojoval o život hodinu a půl, další byl v kritickém stavu odvezen do nemocnice.“

„Sotva nám zbývá několik mužů a držíme přední linii dlouhou několik desítek kilometrů,“ pokračoval důstojník. Ruská média a tamní úřady situaci zlehčují, váleční veteráni a reportéři ovšem popisují odchod ruských jednotek z Charkova jinak.

Na zprávy z fronty Kreml nedbá

Příspěvky na internetu ukazují nevhodné podmínky, nedostatek vojenského vybavení i samotných vojáků a disfunkční operační hierarchii, píše britský server. Z okupované oblasti se vojáci pravděpodobně vytratili na popud příkazu vedení, zdroje se shodují na tom, že i navzdory nevyhovujícím podmínkám dosud dezertovalo jen minimum Rusů.

„Situace je pro naše vojáky velmi náročná,“ uvedl vlivný ruský válečný reportér Jevgenyj Poddubnyj. „Problémy, o kterých se diskutuje jak ve veřejné sféře, tak během oficiálních schůzí, jsou očividné.“ Poddubnyj a několik dalších reportérů v červnu na ekonomickém fóru v Petrohradě krátce hovořili s prezidentem Vladimirem Putinem, na válečné frontě ovšem i přesto nedošlo k žádným změnám. Kreml pravděpodobně zprávám referentů nepřikládá příliš velkou váhu.

Mnozí vojáci se proti svým velitelům začali veřejně stavět. Na sociálních sítích se objevily fotografie okupantů s protestními nápisy na uniformách, jeden z nich měl na rukávu napsáno následující: „Neexistuje horší oponent než váš vlastní velitel, který je naprostý ***.“ Své šéfy mnohdy nazývají nadávkami, takzvaná ‚speciální operace‘ navíc podle nich „nemá žádný cíl, jen cestu“.

Nábory z řad vězňů? Není problém!

Ruské jednotky rychle přichází o vojáky, a ačkoli Kreml zatím nenařídil civilistům povinně narukovat do armády, snaží se nalákat co největší počet nových rekrutů, a to jak z řad mladých nebo seniorů, tak z řad odsouzených trestanců. Jak potvrzuje nedávno uniklá videonahrávka, o podobné se snaží i údajný šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ten vězňům slíbil svobodu za šest měsíců odsloužených na Ukrajině.

Ruská armáda dosud podle odhadů ukrajinských ozbrojených složek přišla o více než 54 tisíc vojáků, 2 202 tanků, 4 701 obrněných vozidel, 1 306 dělostřeleckých systémů, 251 letadel, 216 vrtulníků, 15 lodí a křižníků, 911 bezpilotních dronů a 236 střel s plochou drahou doletu.

16:14
25. 4. 2024

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
25. 4. 2024

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
25. 4. 2024

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Kompletní online

Video  Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa