Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rus popsal děsivou realitu války na Ukrajině: Naše tanky buď střílí, nebo jezdí!

Autor: rix - 
17. září 2022
05:00

O kvalitě ruské výzbroje panují od začátku války na Ukrajině rozpoutané 24. února značné pochybnosti. Ty ještě rozvířil jeden ze zajatých ruských tankistů. Jak uvedl, na jejich pozici některé tanky sice mohly střílet, ale nejezdily. Ten jeho prý jezdit mohl, ale zase nemohl střílet. Bizarní rozhovor koluje po sociálních sítích.

„Náš tank nestřílel,“ prohlásil zřejmě u výslechu jeden z ruských zajatců. Poraněný voják všechny okolo udivil. „Proč používáte tanky, které nestřílí?“ zeptal se ho muž za kamerou. „Takový byl rozkaz,“ odpověděl sklesle. Bizarní přiznání nenechalo muže za kamerou v klidu. „Nestřílí? Proč nestřílí? Jak je to možné?“ zeptal se. 

Rus se poté rozmluvil o dalších podivuhodných detailech. Nejenže byly jejich tanky porouchané, ale nebylo možné je opravit. Mechanici prý nejsou a sami neměli pro takové úkony znalosti ani zkušenosti. A co víc, když už některé tanky na jejich pozici byly schopné střelby, nebyly pro změnu pojízdné. „Nemohly jezdit, tekl z nich olej,“ svěřil se muž na videu ohledně konkrétních strojů, se kterými se na frontě setkal. 

Problémy s technikou jako by jen podtrhávaly stav ruské armády. Té se na Ukrajině v poslední době vůbec nedaří a ustupuje. Ukrajinská armáda dobyla zpět 6000 kilometrů čtverečních svého území, dosud pod kontrolou ruských jednotek, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Také z Luhanské oblasti, která leží jižně od Charkovské, přicházejí od jejího gubernátora Serhije Hajdaje zprávy o ruském ústupu. Podle Hajdaje se Rusové už téměř stáhli z města Kreminna, které mělo před válkou téměř 19 000 obyvatel a leží asi 25 kilometrů severně od Lysyčansku a Severodoněcku.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Malá Ukrajinka Jana (11) přišla při bombovém útoku o nohy, nyní se učí chodit s protézami  - Twitter Defense of Ukraine
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa