Hlavní město Česka je po Varšavě druhou evropskou metropolí, kde mohou lidé zničenou kremelskou ohořelou a rezavou techniku vidět. Mimo vozidel je k vidění i několik střel z více než 3 tisíc raket vypálených ruskou armádou. Expozice bude zdarma k vidění jenom 30 dní, tedy do symbolického data 24. července. Toho dne totiž uplyne přesně pět měsíců ode dne, kdy Vladimir Putin (69) zahájil válku proti Ukrajině.

Zničený „Vladimir“

„Zneškodněná válečná vozidla jsou pozůstatkem válečných hrůz, které s sebou ruská armáda přivezla,“ říká na úvod moderátor. Veškerá zničená ruská technika seřazena za sebou, by podle ukrajinského ministra vnitra Denisa Monastyrskyjho měřila 40 kilometrů. Hlavním tahákem výstavy je páteř ruské armády, bitevní tank T-90, přezdívaný „VLADIMIR“. Poprvé byl do výzbroje zaveden roku 1992, operuje ho 5 vojáků a dostřelí smrtonosných 5 kilometrů. Ukrajincům se ho podařilo zneškodnit v Charkovské oblasti.  

Další technika

Návštěvníci Letenské pláně také uvidí samohybný dělostřelecký tank 2S34Khosta, jehož hlavním posláním je rozsévat smrt a destrukci na vzdálenost 14 kilometrů. Cílí přitom na vojenskou techniku, opevnění i zázemí nepřítele. K vidění je také menší protitankový raketový komplet Šturm pro 2 osoby, samohybný protiletadlový systém Buk M2 a další kusy zničené techniky. Na místě jsou i některé z 3 tisíc raket, které prší na ukrajinská města už 138 dní. 

Letná bouří

Na slavnostní zahájení výstavy dorazilo asi 500 lidí, nejen Pražanů, ale i Ukrajinců. Během promluv jednotlivých politiků provolával dav slávu Ukrajině a mluvčí odměňoval potleskem. Jeden účastník nesl velký transparent s ukrajinskou vlajkou v pozadí a Putinem s Hitlerovým knírkem v popředí. „Jedenáctý červenec není tak vzdálený dvacátému srpnu,“ vzpomíná premiér Vít Rakušan. Naráží přitom na sovětskou agresi během invaze vojska Varšavské smlouvy v roce 1968 do Prahy a celé České republiky.

Okupace trvala více jak 20 let. „A i za nimi, byť ne tak jako na Ukrajině, zůstaly zmařené životy, mrtví lidé a krev,“ dodává.  Podle čísel prý více jak 70 % českých domácností nějakým způsobem pomohla od vypuknutí války Ukrajině. Navíc se dnes konalo neformální setkání ministrů EU. Debatovalo se o osudu „štítu Evropy“. Momentálně má totiž Ukrajina kandidátský status pro vstup do EU.

Eurokomisařka i ukrajinský ministr

Dále svou podporu vyjádřila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. Poděkovala také českým občanům za bezprecedentní pomoc ukrajinským uprchlíkům. Zároveň podotkla, že ruská armáda nepoužívá jako zbraň pouze tanky, ale také znásilňování. Eurokomisařka mluvila i o své známé Julii, učitelce na střední škole, v prvním týdnu války. „Byla vyděšená, měla slzy v očích a v rukou pušku. S tou se naučila zacházet o pár dní dříve, přesto šla do boje,“ říká Ylva Johanssonová a doufá, že se jí nic nestalo. 

„Dneska je den, kdy je ruská válečná technika opět v Praze, ale tentokrát zničená a spálená ukrajinskou armádou,“ konstatuje Denis Monastyrskyj. Zničeno už bylo více než 1500 ruských tanků a 400 kusů techniky. Do Prahy se ministr vrátil z doněcké oblasti, kde rusové srovnali se zemí civilní budovu a počet obětí už vystoupal na 31 lidí. „Chci vám slíbit, že jakmile se vrátím do Kyjeva, tak se na úředních budovách objeví ukrajinská vlajka,“ dodává. 

Video
Video se připravuje ...

Tento film promítali na slavnostním zahájení výstavy ruské zničené techniky na Letenském náměstí. Ukrajinské ministerstvo vnitra

Fotogalerie
31 fotografií