Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český upír kouše Rusy na Donbasu: Ukrajinci si nemohou vynachválit raketomet z Česka!

Autor: rc, ČTK - 
10. listopadu 2022
15:32

Od začátku války, která vypukla koncem letošního února, Česká republika dodává ukrajinské armádě zbraně. V intenzivních bojích na Donbasu ukrajinští vojáci využívají i raketomet RM-70 Vampire. Ten nasazují zejména v bojích, kdy nepotřebují zasáhnout určitý cíl, ale poškodit širší oblast jako například nepřátelskou kolonu!

Rusko u východoukrajinského města Vuhledar podniká ofenzivu na novém úseku fronty. Prorazit obranné linie se mu podle ukrajinské armády zatím nepodařilo, naopak zřejmě utrpělo velké ztráty. Informoval o tom server RBK-Ukrajina, který útoky dává do souvislosti se snahou Moskvy zajistit si náhradní logistické trasy po poškození Krymského mostu.

Video  Ukrajinci používají raketomet RM-70 Vampire z Česka při bojích na Donbasu.  - Twitter.com/Defense of Ukraine
Video se připravuje ...

Podle serveru stáhli Rusové na tento úsek fronty zhruba pět praporových uskupení, přičemž v každém z nich obvykle působí až 800 vojáků. Nejprudší boje se v posledních dnech odehrávají u obce Pavlivka poblíž Vuhledaru v Doněcké oblasti. Ukrajinský generální štáb ve své dnešní ranní svodce uvedl, že Pavlivka je jedním z deseti míst na Donbasu, kde ukrajinská armáda během posledního dne odrazila ruský útok.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

Český upír v akci

Ukrajinští vojáci na Donbasu využívají český raketový systém, který se osvědčil v československé a české armádě. Jedná se o raketový systém, jenž je kombinací automobilu Tatra s ruským raketometem BM-21 Grad. Právě s modernizovanou verzí původního modelu bojují ukrajinští vojáci. Tato verze dostala přízvisko „upír". „Hlavním úkolem těchto vozidel je způsobit hromadné poškození oblasti,“ uvedl ukrajinský voják Fizruk v reportáži pro Radio Free Europe.

Video  Ukrajinci používají raketomet RM-70 Vampire z Česka při bojích na Donbasu.  - Twitter.com/TpyxaNews
Video se připravuje ...

„Nemíříme na konkrétní cíl, ale na celou oblast. Například když musíte zneškodnit nepřátelskou kolonu,“ dodal. O využití českých raketometů ve válce na Ukrajině informovalo ministerstvo obrany na Twitteru. „Ukrajinský MR-70 Vampire MLRS kouše ruské útočníky, takže už nikdy nikoho nekousnou,“ napsalo ministerstvo k příspěvku, v němž je vidět raketomet v akci.

Server armyweb.cz uvádí, že raketomet dokáže spustit salvu nebo naopak střílet jednotlivé rány. Navíc po první salvě dokáže spustit ještě druhou. Odpalování raket se provádí z kabiny či pomocí dálkového ovládání. Raketomet disponuje svazkem čtyřiceti raket a ve stojanu s náhradní muniční sadou je k dispozici dalších čtyřicet. Čtyřmístná kabina poskytuje ochranu proti biologickým a chemickým zbraním.

Video se připravuje ...
Další videa