Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zelenskyj dostal Oscara od Seana Penna. Soška v Kyjevě zůstane, než Ukrajina válku vyhraje

Autor: ČTK, swp - 
9. listopadu 2022
09:05

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes dostal od hollywoodského herce Seana Penna Oscara. Informovala o tom kancelář ukrajinského prezidenta. Zelenskyj, ačkoliv v minulosti hercem byl, nedostal pozlacenou sošku za výkon před kamerou, ale jako "symbol víry ve vítězství".

Soška na Ukrajině zůstane do té doby, než Ukrajina válku vyhraje. Trofej byla Pennovým majetkem. Zelenskyj mu dnes za jeho podporu Ukrajině předal řád Za zásluhy. Penn se stará o uprchlíky z Ukrajiny. Kyjev navštívil od začátku ruské invaze na Ukrajinu už potřetí a mluvil se Zelenským o svém filmovém projektu věnovaném právě současnému ukrajinskému prezidentovi.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Sean Penn je dvojnásobným držitelem Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmech Tajemná řeka a Milk. Zelenskyj před vstupem do ukrajinské politiky byl znám divákům na Ukrajině, ale i v Rusku jako komik, je představitelem hlavního hrdiny televizního seriálu Sluha národa.

Video  Češi zdraví z Ukrajiny.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa