Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam až je Putin ochoten zajít? Rusko prý unáší ukrajinské děti a odváží je na Sibiř!

Autor: jel, swp - 
30. října 2022
15:26

Už mnoho měsíců zuří na Ukrajině strašlivá válka, kterou v únoru rozpoutalo Rusko. Od té doby jsme byli svědky mnoha hrůzných válečných zločinů a při konfliktu zemřelo obrovské množství lidí včetně mnoha civilistů, zabíjeny jsou i děti. Teď se objevily další šílené zprávy o tom, že Rusko má z válečné zóny odvážet malé děti. Ty jsou odtrženy od svých rodin a odvezeny na Sibiř. 

Děsivou reportáž přinesl redaktor britského deníku Daily Mail Ian Birrell. Ten byl u toho, když v ruském Novosibirsku přistálo letadlo s ukrajinskými dětmi z Luhanské oblasti. Na letišti na ně čekali budoucí adoptivní rodiče i právě ruská zmocněnkyně pro práva dětí Marie Lvovová-Bělovová.

„Čekáme na děti, jsme plní očekávání, v očích máme slzy,“ řekla ruská zmocněnkyně pro práva dětí Marie Lvovová-Bělovová novináři. Birrell popsal, že z letadla vystoupilo 24 dětí, nejmladšímu byly pouhé dva roky, nejstaršímu šestnáct. Děti po letu vypadaly zcela vyčerpaně. Na bundách měly jmenovky a přestože je dospělí nadšeně vítali, některé děti měly ve tvářích zmatené výrazy.

Tento měsíc ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský prohlásil, že více než 1,6 milionů Ukrajinců bylo násilně odvezeno do Ruska. Novinář Ian Birrell dodává, že nejhorším aspektem této války je obchodování s dětmi. Uvedl, že je známo, že 9441 dětí bez doprovodu bylo deportováno a další tisíce se pohřešují.

Jen tento měsíc přiletěla do Moskvy z okupovaných oblastí tři vojenská letadla s celkem 243 dětmi, z nichž 53 byla ještě miminka. Přestože Rusko uvedlo, že všechny děti jsou sirotci a se svými budoucími rodiči se viděly při videohovoru a s adopcí souhlasily, vzhledem k věku některých dětí toto tvrzení nezní příliš pravděpodobně. 

Marie Lvovová-Bělovová byla do funkce jmenována krátce před začátkem války, je manželkou kněze a sama má 23 většinou adoptovaných dětí. Je velkou podporovatelkou Putinova režimu a aktivně se zapojuje do šíření propagandy o tom, že jediné Rusko je schopné nebohé děti ochránit před válkou. 

Minulý měsíc se pochlubila úspěchem své kampaně, když popsala, že do Ruska bylo převezeno 30 dětí nalezených v mariupolských sklepích. Ty podle ní na začátku provolávaly slávu Ukrajině, mluvily hanlivě o Putinovi a zpívaly ukrajinskou hymnu. Poté, co prý byly předány adoptivním rodinám, jejich přístup se změnil v lásku k Rusku.

5:59
26. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Kompletní online

Video  Vláda slibuje: Plyn máme! Twitter bude nakonec Muska a Holubová s postcovidem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa