Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záběry jako z akčního filmu: Ruský pilot se musel katapultovat! Sestřelili ho Ukrajinci?

Autor: pma, swp - 
27. října 2022
05:00

Na sociálních sítích se v posledních dnech objevuje video, které je jako vystřižené z akčního filmu. Jedná se ovšem o realitu. Ruský pilot totiž natočil pád svého letounu s označením Su-25 Frogfoot. A aby se vyhnul jisté smrti, musel se katapultovat. Nedá se nezávisle ověřit, zda byl letoun sestřelen ukrajinskou armádou, nebo zda se jednalo o leteckou nehodu.

Jen pár vteřin od jisté smrti byl před pár dny ruský voják. Ten natáčel video, jak si poklidně letí ve stroji Su-25 Frogfoot. Podobné záběry pořizoval už v minulosti a umisťoval je na Telegram či YouTube pod přezdívkou Fighter-Bomber. Na ruském kanálu se objevilo několik stovek podobných videí, žádné ale nebylo tak dramatické.

Při pohledu na záznam je patrné, že pilot nebyl s letounem v příliš velké výšce.  Jenže po pár vteřinách se stroj začne přetáčet na stranu. V dalších pár momentech je letec katapultován mimo letoun. Pomocí kamery umístěné na helmě snímá stroj, který okamžitě zasáhly plameny, jak míří k zemi. Po dopadu letoun exploduje a letec dopadá několik desítek metrů od místa, kde hoří letoun.

Video  Ruský pilot se katapultoval jen chvíli před výbuchem letounu.  - Youtube.com/Fighterbomber
Video se připravuje ...

Podle italského leteckého blogera Davida Cenciottiho se jedná zřejmě o první dramatické záběry podobného typu, které zachytila kamera na přilbě pilota. S tím souhlasí i vojenský analytik Rob Lee, jenž záznam sdílel na Twitteru.

Co za explozí stroje stálo, není přesně jasné. Někteří lidé spekulují nad tím, že letoun narazil do drátů vysokého vedení nedaleko ruského Bělgorodu. Další strana se ale domnívá, že k explozi došlo v důsledku sestřelení stroje ukrajinskou armádou.

Video se připravuje ...
Další videa