Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Děti brečely, do školy vtrhli zakuklenci: Rusové vyděsili školáky! A Putin vyrazil na inspekci

Aktualizováno -
20. října 2022
21:00
Autor: ČTK, swp - 
20. října 2022
18:42

V týlu ruské armády se dějí věci. Žáky i učitele v Gelendžiku na jihu Ruska vyděsila střelba z automatických zbraní, která byla ale součástí protiteroristického cvičení. Děti brečely, učitelé se zděsili, popisují Rusové. To prezident Vladimir Putin navštívil jihovýchodně od Moskvy středisko, kde se cvičí zmobilizovaní vojáci před vysláním na Ukrajinu. Ruská mobilizace však stále budí rozpaky i otázky.

Ruské protiteroristické cvičení, které vyděsilo školáky, ve středu uspořádala protiteroristická komise ve spolupráci s ruskou národní gardou, uvedl zpravodajský kanál Baza, působící v aplikaci Telegram.

Jedna z matek dětí na telegramovém účtu starosty města upozornila, že vojáci vpadli do školy se samopaly bez předchozího upozornění a začali střílet. Podle informací Bazy škola dostala pouze půl hodiny před začátkem cvičení upozornění, že začne „evakuace“.

Střelba před budovou a muži v maskách

„Ráno 19. října do tříd vtrhli maskovaní lidé, pálili do stropu nad učiteli a dětmi, hrozili zbraněmi. Před budovou školy se ozývala ohlušující střelba,“ popsala akci Baza.

„Děti se vyděsily, brečely, učitelé byli v šoku! A co kdyby někdo skočil z druhého patra nebo dostal epileptický záchvat?“ napsala matka jednoho z žáků Zinaida Jakovidiová na telegramu pod příspěvek starosty Gelendžiku Alexeje Bogodistova. Starosta jí slíbil, že věc prověří, a dal jí za pravdu, že uspořádat podobnou akci bez předchozího upozornění není vhodné.

Jakovidiová také uvedla, že vzdělávací odbor vedení Gelendžiku stížnosti rodičů smetl ze stolu a uvedl, že moment překvapení byl kýžený a že jen tak se děti naučí v podobných situacích chovat.

Útoky ve školách v Rusku nejsou ojedinělé. Minulý měsíc zemřelo při střelbě v Iževsku 17 lidí. Loni v září zastřelil na univerzitě v Permu její student šest lidí a bezmála padesáti dalším způsobil zranění.

Nejhorší tragédie ve škole se v Rusku odehrála v roce 2004, kdy teroristé na tři dny obsadili školu v severoosetském městě Beslan. Teroristický útok a následný zásah ruských jednotek skončily smrtí 334 lidí z řad rukojmích, včetně 186 dětí.

Putin na inspekci mezi rekruty

K protiteroristickému cvičení došlo nyní v době ruské mobilizace a války na Ukrajně. Ruský prezident se přitom nyní vydal rovněž na cvičiště - mezi čerstvé rekruty. „Putin zkontroloval průběh výcviku zmobilizovaných vojáků ve vojenském prostoru v Rjazanské oblasti,“ uvedla agentura Interfax.

Ruský prezident podle ní konkrétně přihlížel slaďování jednotek a zaměřil se také na připravenost mobilizovaných vojáků plnit úkoly na Ukrajině. O slaďování vojáků uvnitř jednotek, ale i o jejich přípravě v oblasti různých vojenských odborností ho informoval Šojgu.

Putin vyhlásil částečnou mobilizaci v Rusku 21. září. Šojgu tehdy uvedl, že úřady do zbraně povolají 300.000 záložníků s předchozí vojenskou zkušeností. Oba činitelé zdůrazňovali, že všem mobilizovaným se před vysláním na Ukrajinu dostane výcviku.

Podle zpráv médií a pravidelných hlášení ukrajinské armády o bojích byli ale někteří mobilizovaní posláni rovnou na frontu, často se špatným vybavením. Povolávací rozkazy podle svědectví dostávali v některých případech například i chronicky nemocní, otcové mnoha dětí nebo muži, kteří výrazně přesáhli branný věk, což koncem září uznal i sám Putin. Z chyb obvinil úřady a vyzval je, aby nesrovnalosti napravily.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Mobilizace dopadla více na chudší regiony obydlené primárně jinými etniky než Rusy, což vyvolává napětí mezi různými skupinami ruské společnosti, upozornili američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW).

V médiích se objevovaly zprávy, že povolávací rozkazy dostávali hromadně například obyvatelé některých oblastí v Burjatsku na ruském Dálném východě, generální štáb ukrajinské armády zas upozornil na vyslání krymských Tatarů do míst tvrdých bojů.

Video  Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa