Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Střelecký masakr v Rusku: Bývalý žák ve své škole zabil 15 lidí, z toho 11 dětí, a pak i sebe

Aktualizováno -
26. září 2022
16:42
Autor: ČTK - 
26. září 2022
10:12

Při střelbě ve škole v ruském Iževsku zemřelo dnes ráno nejméně 15 lidí, z toho 11 dětí. Zřejmě 22 dalších dětí a dva dospělí utrpěli zranění. Podle agentury TASS to ve své aktualizované bilanci uvedl ruský vyšetřovací výbor, tedy kriminální ústředna. Pachatel, sám absolvent této školy, byl vyzbrojen dvěma pistolemi a oblečen do trička s nacistickými symboly. Nyní je po smrti, zřejmě spáchal sebevraždu.

Při střelbě ve škole v ruském Iževsku v Udmurtské republice, necelých tisíc kilometrů východně od Moskvy, zemřelo 15 lidí. Dříve toho dne vyšetřovací výbor uvedl, že mezi oběťmi jsou dva členové ostrahy a dva učitelé. Šéf regionu ve východní části evropského Ruska Alexander Brečalov už před tím potvrdil, že mezi obětmi jsou děti.

Střelec byl absolventem školy

Budova a její okolí podle něj byly evakuovány. Do školy č. 88 podle agentury AP chodí zhruba 1000 žáků a vyučuje na ní 80 učitelů mezi 1. a 11. stupněm ruského vzdělávacího systému.

Ruský poslanec Alexandr Chinštejn uvedl, že muž střílel ze dvou původně traumatických pistolí (jaké nemají zabíjet, jen zraňovat), upravených však pro použití ostré munice. Podle vyšetřovacího výboru měl na sobě kuklu a černé tričko s nacistickými symboly. „Prověřuje se jeho příklon k neofašistickým názorům a nacistické ideologii,“ uvedl vyšetřovací výbor. Podle národní gardy nefiguroval v oficiálním rejstříku držitelů zbraní. 

„Podle dostupných informací spáchal sebevraždu,“ uvedlo udmurtské ministerstvo vnitra poté, co policie našla tělo muže, který zahájil palbu. Úřady ho identifikovaly jako čtyřiatřicetiletého Arťoma Kazanceva. Motiv jeho činu zatím není znám. Podle gubernátora Udmurtska Alexandra Brečalova se léčil na psychiatrii, napsala agentura AP. Byl absolventem této školy. 

Ruské ministerstvo zdravotnictví do Iževsku vyslalo tým zdravotníků, kteří mají poskytovat akutní lékařskou pomoc obětem střelby. Již nyní pracuje na místě 14 lékařských týmů. Ruské ministerstvo zdravotnictví do Iževsku vyslalo tým zdravotníků, kteří mají poskytovat akutní lékařskou pomoc obětem střelby. Již nyní pracuje na místě 14 lékařských týmů. Místní úřady zřídily horkou linku pro přeživší a pozůstalé. Šéf Udmurtska Alexandr Brečalov vyhlásil v této autonomní republice smutek, který potrvá do čtvrtka.

Záběry z místa střelby:

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes řekl, že střelec byl podle jeho informací členem „neofašistické organizace“. V souvislosti s tragédí v Iževsku je podle něj rovněž nutné zhodnotit, zda úřady v Udmurtsku „splnily pokyn prezidenta Vladimira Putina ke zlepšení bezpečnosti ve vzdělávacích institucích“.

V Rusku se v posledních letech odehrálo několik případů střelby na školách. V květnu 2021 zabil mladík ve městě Kazaň sedm dětí a dva dospělé, v dubnu 2022 ozbrojený muž zabil dvě děti a učitelku v mateřské škole v Uljanovské oblasti a poté spáchal sebevraždu.

dynaty ( 26. září 2022 20:55 )

dynaty ( 26. září 2022 19:13 )

Uživatel_5521686 že by Amerika náš vzor?

kdo asi byl vzorem pro kluka s mačetou?

Martin32 ( 26. září 2022 17:27 )

V Rusku jsou i nacisté ? V tom případě denacifikovat.

Uživatel_5521686 ( 26. září 2022 13:53 )

Už tam začíná být demokracie jako v USA.

Zobrazit celou diskusi