Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Britská premiérka Liz Trussová rezignovala po 45 dnech ve funkci! Sílí hlasy po předčasných volbách

Aktualizováno -
20. října 2022
18:18
Autor: ČTK, simao, Mii - 
20. října 2022
14:40

Liz Trussová rezignovala na funkci britské premiérky. Novinářům to oznámila po čtvrtečním jednání s nejvyššími představiteli Konzervativní strany. V úřadu byla něco málo přes šest týdnů. V čele vlády zůstane, dokud konzervativci nezvolí svého nového vůdce či vůdkyni. Rezignace je vyvrcholením vládní krize, kterou v posledních dnech prohloubily ekonomické reformní plány, od nichž byla Trussová nucena postupně ustoupit.

Premiérka Liz Trussová čelila v poslední době v parlamentu kritice z řad vládních i opozičních poslanců, kteří zpochybňovali její důvěryhodnost i ekonomické kroky.

Trussová se bránila, že je bojovnice, která se nevzdává, a že je načase obrátit list a pokračovat v práci. Ve čtvrtek však nakonec oznámila rezignaci.

„Vzhledem ke vzniklé situaci nemohu naplnit mandát, který mi svěřila Konzervativní strana,“ řekla Trussová novinářům shromážděným před sídlem ministerských předsedkyň či předsedů v Downing Street. Dodala, že vnitrostranická volba nového vůdce strany, a tedy zároveň premiéra, bude dokončena příští týden.

Trussová byla do dnešního dne v čele vlády 45 dní, což je nejkratší premiérský mandát v britské historii. Na druhém místě je George Canning, který byl v úřadu 119 dní do své smrti v roce 1827.

Budou předčasné volby?

Lídr labouristické opozice Keir Starmer i šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová vyzvali k okamžitému vyhlášení předčasných voleb.

„Volby jsou demokratický imperativ. Nemám slova, která by popsala tenhle naprostý binec,“ prohlásila Sturgeonová. Starmer řekl stanici Sky News, že „Konzervativní strana už nemá mandát k tomu, aby vystavila zemi dalšímu experimentu“.

„Každá z jejich krizí vznikla v Downing Street, ale zaplatila za ni britská veřejnost na úrokových sazbách. Na další svůj nepořádek už prostě nemohou odpovědět tak, že lusknou prsty a vymění toho člověka nahoře. Potřebujeme předčasné volby, okamžitě,“ prohlásil Starmer. Řádné parlamentní volby se musejí konat nejpozději v lednu 2025.

Fiala: Věřím, že nástupce jmenují co nejdříve

Trussová se nedávno v Praze zúčastnila supersummitu Evropského politického společenství, v Kramářově vile ji osobně vítal i premiér Petr Fiala (ODS). Do funkce nastoupila po Borisovi Johnsonovi.

„S Liz Trussovou jsem měl možnost se setkat během jejího působení v čele Velké Británie. Oceňuji její zájem o česko-britské vztahy a přeji jí do budoucna vše dobré. Věřím, ze nový britský premiér bude jmenován co nejdříve a že budeme moci nadále rozvíjet výborné vzájemné vztahy našich zemí,“ uvedl v reakci na aktuální dění Fiala.

„To, co chceme, je především stabilita,“ prohlásil taktéž v Bruselu francouzský prezident Emmanuel Macron. „V osobní rovině je mi vždycky líto, když vidím, jak nějaký kolega odchází,“ dodal.

Personální šéf Bílého domu Ron Klain uvedl, že prezident Joe Biden prohlášení k rezignaci Trussové vydá později během dneška. Bílý dům nicméně ujistil, že USA budou mít blízké vztahy s kýmkoliv, kdo premiérku nahradí.

Vyvrcholení krize

Rezignace je vyvrcholením vládní krize, kterou v posledních dnech prohloubily ekonomické reformní plány, především daňové škrty, od nichž byla Trussová nakonec nucena postupně ustoupit. Navzdory tomu, že se za své chyby omluvila a vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.

„Nastoupila jsem do tohoto úřadu v době velké ekonomické a mezinárodní nestability. Rodiny a podniky měly obavy, jak zaplatit jejich účty. Putinova nelegální válka na Ukrajině ohrožuje celý náš kontinent. Naše země byla omezena pomalým ekonomickým růstem až příliš dlouho. Byla jsem zvolena Konzervativní stranou s mandátem, abych to změnila. Připravili jsme změnu energetických zákonů, snížili jsme státní dluh. Vytyčili jsme si vizi pro nízké daně a ekonomiku rychlého růstu, která by využívala svobod poskytnutých brexitem. Uvědomuji si ale, vzhledem k situaci, že nemůžu vykonávat mandát, který mi byl Konzervativní stranou poskytnut. Proto jsem mluvila s Jeho Výsostí králem, abych mu oznámila, že rezignuji jako lídr Konzervativní strany,“ uvedla v rezignačním dopise Trussová.

Možní náhradníci? Sunak či Mordauntová

Trussová rezignovala bezprostředně po jednání s nejvyššími představiteli Konzervativní strany, konkrétně s vicepremiérkou Thérèse Coffeyovou, předsedou strany Jakem Berrym a předsedou vlivného Výboru 1922 Grahamem Bradym.

Mezi jmény, která by mohla Trussovou ve funkci nahradit, jsou například Rishi Sunak a Penny Mordauntová - oponenti Trussové ve vnitrostranické volbě premiéra letos v létě. Ministr financí Hunt se podle informací britského deníku Daily Mirror o funkci ucházet nebude.

List The Times s odkazem na své zdroje uvedl, že kandidaturu vážně zvažuje i expremiér Boris Johnson.

Video  Sedm věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o Liz Trussové.  - Videohub
Video se připravuje ...

Athina ( 21. října 2022 02:27 )

Z ni by si měla vzít příklad nase vláda…když to proste nejde, tak se seberu a odejdu.

denisz ( 21. října 2022 00:16 )

Teď bych parafrázoval Pekarovou, „V Anglii jsme se dokázali zbavit nekvalitní premiérky, dokažte i vy čeští politici se zbavit nekvalitní neoblíbené šéfky Sněmovny“. . .

frantacizek ( 20. října 2022 23:22 )

ono nemůžete čekat, že uklidníte investory tím, že v době recese, která se táhne s Británií od Brexitu s odlivem pracovních sil navíc (nízká nebo vůbec žádná konkurence na prac. trhu), ještě snížíte daně-tzn. jediný jistý a možný výběr do státní kasy a v tomhle rozložení, že nastartujete hospodářský růst, navíc v působení dalších globálních faktorů, které v téhle době ovlivňují nejen britskou, ale min. ekonomiku na Starém kontinentu..

frantacizek ( 20. října 2022 23:18 )

Konzervativci by neměli chtít spadnout do předčasných voleb, podle průzkumů ztrácejí na Labouristy snad přes 30%. V Huntovi, jako krizovém manažerovi (dokázal už to v minulosti), mají navíc záruku toho nej, co ve straně z pohledu ekonomického mají. A to bude nyní britská ekonomika, po tom šoku trhů a pádem např. britských bondů, potřebovat..

ivana kollerova ( 20. října 2022 22:58 )

no ale zase prezila anglickou kralovnu Elizabeth

Zobrazit celou diskusi