Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Masakr na ruské vojenské základně: Až 30 mrtvých po střelbě kvůli víře?! Rusové zahájili vyšetřování

Aktualizováno -
17. října 2022
10:38
Autor: ČTK, swp, Darina Jíchová - 
15. října 2022
21:58

Bilance mrtvých při střelbě ve výcvikovém středisku v jihoruském Belgorodu nedaleko ukrajinských hranic vzrostla mluví se o 28 či 30 mrtvých vojácích, zabiti byli také 2 ze 3 střelců. Původně se mluvilo o 11 obětech a 15 zraněných. Do vojáků, kteří přijeli dobrovolně bojovat na Ukrajinu, začali střílet tři střelci. Informovaly o tom ruské státní agentury s odvoláním na ministerstvo obrany, podle kterého se jednalo o teroristický čin. Mezi oběťmi nejsou civilisté, oznámil gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. 

Některá ruská média uváděla vyšší počet než čísla zveřejněná oficiálními místy. Podle nich se útok stal na cvičišti ve vesničce Soloti několik desítek kilometrů od rusko-ukrajinské hranice.

Věta „Alláh je zbabělec.“ byla jako roznětka

Ruský list ASTRA přinesl rozhovor s očitými svědky konfliktu. Podle nich vše začalo, kdy Dagestánec, Adygejec a další začali protestovat, že válka na Ukrajině není jejich válka. Společně se rovněž pokusili sepsat hlášení, že už dále nechtějí v armádě sloužit. O tom se dozvěděl podplukovník Andrej Lapin, ten vystoupil s prohlášení, že se jedná o „svatou válku“.

„Pak se to zvrtlo, lidé na sebe začali křičet, včetně kluků z mé skupiny,“ sdělil novinářů jeden z vojáků, který si přál zůstat v anonymitě. Tádžikové vysvětlili Lapinovi, co svatá válka znamená, že je to bitva mezi muslimy a bezvěrci. Lapin měl reagovat tím, že „Alláh musí být zbabělec, když vám nedovolí bojovat za zemi, pro kterou jste složili přísahu“. Podle svědka byla tato slova jako roznětka, hlavně pak „Alláh je zbabělec“.

Připomněl, že v Rusku žije mnoho muslimů včetně Tatarů nebo Baškirů. „Chvíli to vypadalo, že se situace uklidní. Kolem poledne jsme šli na střelnici. Byli tam 3 Tádžikové se samopaly, zastřelili našeho velitele – podplukovníka Lapina. Ten umřel přímo na místě,“ dodal voják. Pak už stříleli nahodile. Voják mluví o 30 mrtvých včetně Lapina, dále pak zemřeli i dva Tádžikové. U počtu zraněných si nebyl jist.

„Pár minut před střelbou, možná dvě tři minuty, nám – muslimům – řekli, až poodstoupíme. Pamatuju si jména střelců Bizkot, Anuše a Ami, na přijmení si nevzpomenu Přežil jen Ami. Podporučík Semjonov zabil dva střelce,“ vylíčil voják.

Podle Oleksije Arestovyče, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského citovaného agenturou Reuters, zahájili palbu dva Tádžikové, kteří se s ostatními hádali kvůli náboženství. Svědkové však mluví o třech střelcích.

Ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany v sobotu uvedla, že útočníci původem z nejmenovaného bývalého sovětského státu byli zabiti. Reuters dodává, že tádžický původ útočníků zatím nelze ověřit z jiného zdroje než od Arestovyče.

Zahájili vyšetřování

Rusko již zahájilo vyšeřování, ruská tisková agentura RIA s odvoláním na ministerstvo obrany uvedla, že dva ozbrojenci zahájili v sobotu během cvičení se střelnými zbraněmi palbu z ručních zbraní a zaměřili se na personál, který se dobrovolně přihlásil k boji na Ukrajině. RIA uvedla, že ozbrojenci, které označuje za „teroristy“, byli zastřeleni. 

„V důsledku incidentu na střelnici v oblasti Belgorod zemřelo 11 lidí na střelná zranění a dalších 15 bylo zraněno,“ oznámil ruský vyšetřovací výbor. Další potrobnosti neuvedl.

Tádžikistán je postsovětskou republikou s významnou muslimskou většinou; až 98 procent obyvatel vyznává nějakou formu islámu. V Rusku je naopak dominantním náboženstvím pravoslaví.

„Na našem území, v areálu jedné z vojenských jednotek, se stala strašná událost,“ napsal dnes Gladkov na telegramu. „Mnoho vojáků bylo zabito a zraněno.... Mezi zraněnými a zabitými nejsou obyvatelé Belgorodské oblasti,“ uvedl také.

Další rána pro ruskou armádu

Sobotní útok se stal přibližně týden poté, co výbuch poškodil strategický Krymský most vedoucí z ruské pevniny přes Kerčský průliv na okupovaný poloostrov Krym. Už na jaře Rusko po útoku ukrajinských sil přišlo o křižník Moskva, vlajkovou loď černomořské flotily.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Ruský prezident Vladimir Putin kvůli neúspěchům ruské armády na bojišti na Ukrajině vyhlásil 21. září částečnou mobilizaci, podle jeho pátečního vyjádření skončí zhruba za dva týdny. Během odvodů, podle médií chaotických, dostaly povolávací rozkaz statisíce mužů. Vysoké počty jich ale také před mobilizací utekly do zahraničí.

Někteří z čerstvě povolaných záložníků podle agentury AP zveřejnili videa, na nichž jsou nuceni spát na podlaze nebo dokonce venku a dostávají zrezivělé zbraně, než jsou posláni do předních linií. Úřady přiznaly, že mobilizace byla často špatně organizovaná, a slíbily, že situaci zlepší.

Video  Sergey Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa