„Chceme uctít památku padlých obránců Ukrajiny, poděkovat a podpořit ty, kteří nyní brání nejen svůj domov, ale i náš demokratický svět,“ uvedli organizátoři z iniciativy Občanský rozcestník a Hlas Ukrajiny. Chystají se mimo jiné utvořit lidský řetěz kolem pomníku svatého Václava. „Chceme chránit to, co je uvnitř - symbol svobody a demokracie. Chceme zdůraznit, že pomáháním Ukrajině, pomáháme sami sobě. Na frontě ukrajinská armáda bojuje za hodnoty celého civilizovaného světa,“ dodali.

Řetěz účastníci vytvořili ke konci akce a zároveň zazněly česká a ukrajinká hymna. Na závěr pak ještě zazněla Červená kalina, lidová balada o obraně Ukrajiny.

Účastníci mají transparenty s hesly jako „Spojme se s EU, braňme se Kremlu“ nebo „Rusko je teroristický stát“. Žádají rovněž více zbraní pro Ukrajinu. Na místě jsou také tři stánky. V jednom je výstava válečných fotografií, druhý je reklamním stánkem Evropské unie a ve třetím se prodávají "dárky pro Putina," tedy trička, za jejichž výtěžek se pořídí zbraně pro Ukrajinu Pomoci by měl i prodej vlajek a odznaků. Organizátoři také připravili výzvu, českému parlamentu, aby ruský režim označil za teroristický. ˇučastníci ji zde mohli podepisovat

Ve stejnou dobu se v horní části Václavského náměstí koná rovněž akce Walk For Freedom, jejíž účastníci protestují proti obchodování s lidmi.

Už v pondělí se na Václavském náměstí sešlo několik stovek lidí, kteří protestovali proti ruskému bombardování ukrajinských měst. Účastníci akce, mezi nimiž byli Češi i uprchlíci z Ukrajiny, odsoudili ruské raketové útoky a vyzvali Západ k silnější podpoře Ukrajiny.

Video
Video se připravuje ...

Mohutné ruské ostřelování Ukrajiny: Rakety dopadaly i na město Dnipro Reuters

Fotogalerie
35 fotografií