Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putina opouští už i nejvěrnější. Důstojník FSB a žoldák Wagnerovců požádali o azyl ve Francii

Autor: trm - 
15. října 2022
08:55

O politický azyl ve Francii požádal důstojník ruské tajné služby a také žoldák z velitelství nechvalně známé Wagnerovy skupiny, která se zapojila do bojů na Ukrajině. Úřady věří, že pomohou s rozkrytím ruských válečných zločinů, uvedl zakladatel lidsko-právního projektu Gulagu.net Vladimir Osečkin.

Oba muži přiletěli do Francie jedním letadlem, což podle Osečkina zarazilo bezpečnostní složky na letišti. „Oba šli současně žádat o politický azyl a mezinárodní ochranu, což vypadalo velmi zvláštně,“ řekl serveru Insider Osečkin.

První z mužů pracoval na velitelství Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, druhý je důstojníkem ruské tajné služby FSB. „Nyní budou vypovídat o válečných zločinech a doufejme, že budou mít příležitost spolupracovat na mezinárodním vyšetřování a svědčit proti Přigožinovi a dalším z Putinova režimu,“ doplnil Osečkin. Důstojník FSB má podle něj „insidera“ a zřejmě se umí dostat ke spoustě důležitých dokumentů.

 Wagnerova skupina, ve které často působí veteráni ruských ozbrojených sil, bojovala od roku 2014 na Donbasu a později i v Sýrii, Lybii, Iráku a v řadě zemí afrického kontinentu, jak napsal i Prigožin. Miliardář s blízkými vazbami na Kreml je od roku 2018 na sankčním seznamu USA a od roku 2020 na sankčním seznamu EU.

18:26
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč). List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

Program schůze republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona dnes prošel v poměru 316 ku 94 hlasům, což uvolňuje cestu k tomu, aby se o jednotlivých částech zahraniční pomoci hlasovalo odděleně v sobotu. Dnešní přijetí programu podle NYT naznačuje, že legislativa bude mít podporu, jelikož program prošel s významnou podporou demokratů i většinou republikánů, navzdory nesouhlasů pravicového křídla Republikánské strany.

„Existuje mnoho dezinformací o tom, co a proč tady děláme,“ řekl Johnson v pořadu The Mark Levin Show. „Ukrajinci nyní zoufale potřebují smrtící pomoc. ... Nemůžeme dovolit, aby Vladimir Putin vpadl do další země a zabral ji,“ řekl s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. „Jedná se o velmi vážné záležitosti s globálními důsledky,“ dodal.

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

Zobrazit celý online

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa