Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ukrajinská pohraniční vesnice se obává nové invaze, tentokrát ze strany Běloruska

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2022
05:00

Obyvatelé pohraniční vesnice Moskali v Černihivské oblasti se strachem hledí k běloruské hranici, která je od jejich domova vzdálená jen několik kilometrů. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko je věrný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podporuje ho i v jeho tažení na Ukrajině. Experti včetně těch českých upozorňují, že zapojení Běloruska by mohlo vést ke katastrofě. Je otázkou, zda se Lukašenko rozhodne vyslat svou armádu na Ukrajinu a zda se strach lidí z vesnice Moskali naplní.

V pondělí po masovém raketovém útoku na ukrajinská města oznámil Lukašenko, že se s Putinem dohodli na rozvoji společného regionálního uskupení vojsk. To pro mnohé odborníky byla signalizace toho, že se může blížit stav, kdy se Bělorusko dostane do otevřeného konfliktu s Ukrajinou.

Lidé z Moskali si už jednu okupaci prožili, a to když 24. února na Ukrajinu vtrhli Rusové, jejich ves drželi pod svou správou přes měsíc. V dubnu se ruské jednotky stáhly zpět na území Běloruska, připomněla stanice Svobodná Evropa. „Cokoliv je možné, i jejich invaze, jsou to neetičtí lidé a Lukašenko už nemůže jinak,“ komentoval pro stanici Jurij, jeden z místních rezidentů.

„Od Lukašenka nic dobrého nečekáme.“

„Evropa Lukašenka a jeho diktát nikdy neakceptuje, nemůže už nic dělat. Musí zůstat s Ruskem,“ dodal Jurij. „Lukašenko je neupřímný člověk, nic dobrého od něj nečekáme,“ shodují se i další vesničané. Lidé z Moskali svou vesnici jen tak nedali, řada z nich dokonce dostala vyznamenání od ukrajinských pohraničníků. Hranice sledují dál a jakýkoliv pohyb hlásí ukrajinské vojenské rozvědce.

Místní pomáhají, jak mohou. I zde zafungovaly pověstné ukrajinské traktory, lidé jimi odtáhli do bezpečí ukrajinskou vojenskou techniku, aby nepadla do rukou Rusům. „Zapojili jsme to za traktory a odvezli do lesa a schovali u bažin,“ vysvětlili obyvatelé Moskali. „Měli jsme strach, samozřejmě, že jsme se báli, ale byla to drahá a potřebná technika,“ poznamenal další. „Bělorusko není daleko a mohlo to padnout do rukou jim, naši kluci ty vozy potřebují,“ vysvětlili lidé.

Někteří tvrdí, že je další invaze úplně tak neděsí. „A jestli přijdou znova? Už to nebude tak děsivé, jako když přišli poprvé,“ sdělil tisku postarší občan vesnice, připustil i to, že má v Bělorusku spoustu příbuzných. Žádné informace od nich nemá, ani varování toho, zda přijde z Běloruska nějaký útok. „Nic neříkají, bojí se,“ objasnil. Ukrajinská armáda se na možný útok ze strany Běloruska připravuje.

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim jména zabitých vojáků ověřit.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa