Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kličko popsal hrůzu v Kyjevě. Lidé byli upálení v autech. Putin vzkazuje západu: Jste další na řadě

Autor: DVL - 
13. října 2022
05:00

Střely začaly dopadat v 8:20 ráno, kdy tisícovky lidí spěchaly do práce a odváděly své děti do školek a škol. Lidé zemřeli upáleni ve svých automobilech, chodci byli prostřeleni šrapnely a jedna exploze zanechala uprostřed dětského hřiště obří kráter. Sedm nevinných lidí bylo v pondělí ráno v Kyjevě zavražděno ruskými teroristy. Dalších 51 lidí zahájilo léčbu kvůli těžkým zraněním. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko popsal deníku Daily Mail hrůzy z 10. října a vysvětlil, proč se Ukrajina nikdy nezvdá.

Nikdo v ukrajinském hlavním městě nebyl ušetřen teroru. Jeden z oblíbených mostů obyvatel, ze kterého byly krásné výhledy na město, byl také zničen bombardováním. Spolu s ním bylo zničeno 45 obytných budov, které byly domovem stovek rodin. Zničeny byly také tři školy a jedna školka. Rusko tímto aktem opět dokázalo, že je teroristickým státem. Putin se nás snaží vyhladit, ale náš duch je nezlomný, řekl Kličko.

Přestože byla v pondělí prolita naše krev, neuděláme našemu nepříteli tu radost a neskloníme hlavu. Zůstaneme stát vzpřímeně, přestože v srdci cítíme těžkost a bolest, naše důstojnost a odhodlání zůstanou nedotčené. Neexistuje mezi námi žádná panika, ani neutrpěla morálka. Ukrajinci během celé této války pravidelně ukazovali, jak je jejich vnitřní hlas silný. Rusové strávili většinu tohoto roku snahou nás dostat na kolena, ale nefungovalo to, pokračoval Kličko.

Snaží se nás zastrašovat terorem, ale to nám dodává jen další odvahu zachovat náš národ a identitu. Čerpáme z neomezených rezerv odvahy porazit ruské divochy. Je třeba zachovat demokracii a svobodu, Ukrajina neválčí jenom s Ruskem, ale také s temnotou, která přináší totalitu a tyranii, vysvětlil starosta.

Moji lidé ukázali, že mají dostatek síly bojovat za svobodu, ať to stojí cokoli. Vidí v tom smysl, chtějí bránit své rodiny, města a stát. Stáváme se silnějšími a více nezlomnými s každým dalším úderem. Po první explozi vyrazili obyčejní lidé do ulic Kyjeva, aby pomohli zachraňovat zraněné. Ti, kteří byli zraněni a následně evakuováni do metra, strávili dalších pět a půl hodiny péčí o druhé a zpíváním národní hymny. Může být takový národ poražen? Ne! Může být takový národ zlikvidován? Nikdy!

A přesto, co všechno jsme již viděli, jsou stále na Západě tací, kteří vidí chybu v Ukrajině. Jenom kdyby se ten Kyjev sklonil před okupanty, říkají tito Zápaďané, byl by tu mír. Pokud Ukrajina přestane ve svých snahách o zachování suverenity, varují temně v jazyce, který si vypůjčili od Putina, tak by tady mohla být jaderná válka, komentoval situaci Kličko.

Vzdali byste se nezávislosti své země?

Na oplátku se zeptám: Mohla by například Velká Británie postoupit některé ze svých území teroristům, aby zachovala „mír“ s okupantskou armádou, která ji chce vymazat ze světa? Vzdali byste se nezávislosti své země, svobody pro své děti? Nemyslím si to. To samé platí i pro Ukrajinu, pokračoval Vitalij Kličko.

Viděli jste, co Rusové udělali na okupovaném území? Ve městech a vesnicích, jako je Buča, Izjum či Lyman, jsme objevili masové hroby, ve kterých byly těla civilistů a to mužů, žen i dětí, kteří byli zavražděni za to, že se narodili jako Ukrajinci. Nechte mě říct vám následující: Putin nepřestane civilizovanému světu vyhrožovat jadernými zbraněmi, i když uspěje ve své misi potlačit Ukrajinu. Tento základní fakt musí být pochopen každým. To je ten důvod, proč musí být Putinovy imperialistické snahy zastaveny. Pokud se tak nestane, neskončí to na Ukrajině. Zaútočí na další země a budou další oběti. Není přehnané říct, že Ukrajina je v přední linii ve válce za civilizaci. Naše krev je prolita kvůli něčemu většímu, než jsme my všichni, apeloval starosta. Exploze v Kyjevě nejsou pouze útokem na samotnou Ukrajinu, ale zanechávají za sebou vzkaz pro zbytek světa: Jste další na řadě.

Ukrajina potřebuje více zbraní, větší ekonomickou podporu a ještě přísnější sankce vůči Rusku, aby se zastavil bláznivý diktátor, než rozšíří své útoky. Jako kyjevský starosta jsem se svými lidmi, obyvateli mého domova. Proti nám stojí stát, který chce pohltit naše území a zničit suverénní národ. Vojáci Ruska bojují pro peníze, auta, možnost vykrást ukrajinské domy, nebo aby unikli trestu za dezerci, řekl Kličko.

My, kteří jsme nezačali tento konflikt, bojujeme za něco, s čím se můžete ztotožnit a to jsou naše rodiny, naše svoboda, budoucnost našich dětí. Tohle je náš domov. Nemáme na výběr. Musíme překonávat všechny překážky. Musíme vyhrát. Dokonce bych řekl, že my Ukrajinci nemáme právo kapitulovat nebo přiznat porážku.

Ještě před osmi měsíci by si nikdo nedokázal představit, že Kyjev bude terčem útoku, protože všichni mimo tuto zemi očekávali, že zkolabujeme během pár dnů, zatímco se ruské tanky budou přesouvat za naše hranice. Překvapili jsme svět naší statečností a vytrvalostí. Tohle je naše země, pravda je na naší straně. Nikdy se nevrátíme do sovětské éry. Kyjev je hrdé a starobylé hlavní město, které jde naproti evropské budoucnosti. Bomby Moskvy nás nezastaví, zakončil starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

20:02
Dnes

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

18:53
Dnes

Ruské střely, které dnes zasáhly Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, poškodily přístavní infrastrukturu. „Ví se o jednom zraněném. Muž zraněný střepinami byl hospitalizován,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper na telegramu a vyzval obyvatelstvo, aby reagovalo na vyhlášení leteckého poplachu a odebralo se do krytů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upřesnil, že ruské střely poškodily v přístavu Pivdennyj u Oděsy přístavní zařízení patřící Ukrajině a Singapuru.

18:26
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč). List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

Program schůze republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona dnes prošel v poměru 316 ku 94 hlasům, což uvolňuje cestu k tomu, aby se o jednotlivých částech zahraniční pomoci hlasovalo odděleně v sobotu. Dnešní přijetí programu podle NYT naznačuje, že legislativa bude mít podporu, jelikož program prošel s významnou podporou demokratů i většinou republikánů, navzdory nesouhlasů pravicového křídla Republikánské strany.

„Existuje mnoho dezinformací o tom, co a proč tady děláme,“ řekl Johnson v pořadu The Mark Levin Show. „Ukrajinci nyní zoufale potřebují smrtící pomoc. ... Nemůžeme dovolit, aby Vladimir Putin vpadl do další země a zabral ji,“ řekl s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. „Jedná se o velmi vážné záležitosti s globálními důsledky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video  Ruský útok v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa