Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O čem Putin sní: Jak by vypadal možný jaderný útok a jaká by byla reakce Západu?

Autor: Darina Jíchová - 
11. října 2022
20:01

Oslepující záblesk, oblak ve tvaru hřibu, křik a zkáza. Ústup Západu, kapitulace Kyjeva a vítězství Moskvy. To je jistě jedna z fantazií ruského prezidenta Vladimira Putina, on i jeho nejbližší poradci si musí uvědomovat, že na Ukrajině čelí porážce. Otázkou je jen, jak katastrofická tato prohra bude. Jeho výhrůžky o užití atomové bomby podle expertů svědčí o Putinově zoufalství, politologové i vojenští odborníci se domnívají, že k tomu kroku se ruský prezident neuchýlí.

Zahraniční zpravodaj listu Daily Mail Chris Pleasance popsal, jak by to vypadalo, kdyby přece jen vidina prohry dohnala Putina, až k tomu kroku. Vysvětlil nejdříve, jak by vypálení ruské jaderné hlavice uniklo americkým satelitům a jejich včasnému varování – Rusové by podle všeho stříleli ze základny v Bělgorodu vzdálené jen 35 kilometrů od ukrajinských hranic. Pak by nastala pohroma.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Zasažené město, ztracené životy a radiace, jejíž následky na lidi i krajinu by trvaly několik let. Už od počátku války se mluví o tom, že pokud se Putin uchýlí k použití jaderné zbraně, půjde o nějakou menší taktickou hlavici. Podle vojenské doktríny Ruska a jaderné strategie by šlo o taktiku „eskalace pro deeskalaci“. Putin zřejmě předpokládá, že takový úder by vedl k tomu, že by Západ v čele s americkým prezidentem Joeem Bidenem stáhl svou podporu Ukrajiny a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by pak „prosil“ o mír, míní Pleasance ve své analýze.

Jaké má Putin možnosti?

„To je sen, který se Putinovi – nejnebezpečnějšímu muži světa – musí honit hlavou,“ uvedl novinář. Pondělní masový raketový útok na ukrajinská města se jeví jako první krok k taktice eskalace pro deeskalaci. Její další fází by mohl podle Pleasance být testovací odpal jaderné hlavice a nebo použití atomové bomby nad mořem, nebo v nějaké odhledlé a nebydlené oblasti. V tomto případě by Moskva demonstrovala, jakou jadernou velmocí je a zároveň nezpůsobila žádné větší škody.

Pleasance následně spekuloval nad tím, že by Putin mohl zvolit i jinou cestu, například zásah nějaké velké a důležité vojenské základny, jaká je třeba u Charkova. Tím by ukrajinské armádě zasadil těžkou ránu s minimem úmrtí na straně civilistů. Možností by pro Moskvu byl také dekapitační úder přímo proti Zelenskému a jeho vládě, po ztrátě vedení by se obrana Ukrajiny zřejmě rozpadla.

Samozřejmě by mohl pokračovat v ostřelování, jaké jsme viděli v pondělí, kdy Rusové během kratšího časového úseku – 5,5 hodiny – zasáhli nespočet ukrajinských měst. Účelem takové strategie je způsobit, co největší ztráty na životech, hlavně těch civilních, šířit strach a teror a zlomit vůli a ducha obránců Ukrajiny.

Pleasance rovněž uvedl, že by se Putin mohl ubírat cestou ničení zásobovacích tras, zde by musel cílit na ukrajinské regiony hraničící se členskými státy NATO. V takovém případě by záleželo na reakci Západu a Putinově výběru zbraní, pokud by došlo k nepřesnému zásahu a útoku na území NATO, Rusko by čelilo těžké odvetě. Celkově reakce Západu závisí od toho, kudy se Putin rozhodne jít. Pleasance připomněl názory odborníků, tedy že je vysoce nepravděpodobné, že by Putin použil své velké jaderné hlavice. Pokud už by dal rozkaz k zapojení jaderného arzenálu, šlo by o zmiňovanou malou taktickou – stále však zkázonosnou – střelu.

Jak by reagoval Západ?

Ve hře by byl v tomto případě stále i diplomatický přístup se snahou z Putina udělat „mezinárodního vyvrhela“, a to hlavně v očích jeho dosavadních spojenců, především Číny a Indie. Pravděpodobněji by však NATO sáhlo po vojenské síle – ne však jaderné. Americká armáda a její technika je na takové úrovni, že by neměla problém zcela zdecimovat Putinovy jednotky. USA uvedly, že v roce 2018 jejich vojáci „bez problémů“ zlikvidovali na 300 žoldáků Wagnerovy armády. Pleasance připomněl, že už dřív se západní spojenci nechali slyšet, že pokud by došlo na jaderný útok, okamžitě by potopili černomořskou flotilu.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

NATO by rovněž mohlo přijít s bezletadlovou zónou nad Ukrajinou a střílet z nebe všechna ruská letadla, ostřelovat pozemní jednotky a celkově napadat ruskou protivzdušnou obranu. Pleasance zmínil, že to by vedlo k situaci, kdy by NATO bojovalo s Ruskem na zemi, moři i ve vzduchu. To by byl stav, který Biden napřímo označil za třetí světovou válku.

Nejextrémnější reakcí Západu by bylo užití vlastního jaderného arzenálu, Aliance má k dispozici taktické jaderné hlavice, které je možné umístit jak do balistických střel, tak na bombardéry. Cílilo by se hlavně na ruské vojenské základy ve snaze přimět Putina, aby válku ukončil a přiznal prohru. Americká jaderná doktrína dokonce umožňuje Budenovi, aby jednal samostatně proti Rusku a jeho spojenců. Pleasance připomněl kontroverzní vojenské cvičení z roku 2016, kdy se pracovalo se situací, že Moskva vypálila jadernou zbraň proti Ukrajině. USA v reakci na útok poslalo jadernou hlavici na Bělorusko.

Pleasance zdůrazňuje, že jestli je něco vysoce nepravděpodobné, pak to, že by NATO nebo USA sáhly po svém jaderném arzenálu. Podle něj by západní spojenci riskovali Armagedon, pokud by se rozhodli užít jaderné zbraně na území Ruska.

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa