Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Poláci po Putinově odvetě prověřují protiletecké kryty. Opusťte Bělorusko, vyzvali své lidi

Autor: ČTK - 
10. října 2022
22:19

Polští hasiči po nové eskalaci ruské agrese vůči Ukrajině prověřují stav krytů civilní ochrany v zemi a jejich vybavení. Řekl to dnes soukromé televizi Polsat News náměstek polského ministra vnitra Maciej Wasik. V celém Polsku je podle něj takových skrýší na 62.000. Varšava dnes rovněž doporučila polským občanům v Bělorusku, aby opustili sousední zemi.

Ačkoli Polsko ujistilo své občany, že členství země v NATO garantuje jejich bezpečnost před útokem z Ruska, poslední události na sousední Ukrajině zvýraznily potřebu připravenosti na případný raketový útok.

„Máme 62 000 takových zařízení v celé zemi,“ řekl Wasik. „Hasiči prověřují jejich stav, zda jsou vybaveny a zda jsou připraveny k použití. Pokud ne, podnikneme kroky k jejich uzpůsobení,“ citovala náměstka agentura Reuters.

Wasik řekl, že Polsko není ohroženo, ale připravuje se na nejhorší scénář. „Jsou to rutinní činnosti,“ poznamenal. „Tyto akce byly naplánovány před nějakou dobou,“ dodal Wasik s tím, že proces prověřování krytů bude trvat dva měsíce.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Polská vláda dnes také vyzvala polské občany v Bělorusku, aby zemi opustili. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko přitom dnes oznámil, že Rusko a Bělorusko se dohodly na rozvinutí společného regionálního uskupení vojsk.

„Doporučujeme, aby polští občané pobývající na území Běloruské republiky její území opustili dostupnými komerčními a soukromými prostředky,“ uvedla polská vláda v doporučení cestovatelům na svých webových stránkách. Už v září Varšava doporučila svým občanům opustit Rusko.

Polsko-běloruské vztahy se i kvůli válce na Ukrajině dále zhoršují už delší dobu. Už předtím se vztahy mezi Varšavou a Minskem zhoršily, když Polsko obvinilo svého východního souseda z vyvolávání migrační krize na společných hranicích. Varšava rovněž tvrdí, že polská menšina v Bělorusku čelí útlaku. Někteří představitelé komunity přitom byli uvězněni.

Video  Ahoj. Fiala vítal v Praze souseda Hegera, na supersummit přijeli i Scholz a Morawiecki  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa