Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Moskva jmenovala nového velitele vojsk na Ukrajině Surovikina. Zpomalí postup Ukrajinců?

Aktualizováno -
8. října 2022
17:37
Autor: ČTK, simao - 
8. října 2022
14:54

Ruské ministerstvo obrany dnes jmenovalo nového velitele ruských jednotek nasazených na Ukrajině - stal se jím dosavadní velitel Jižního vojenského okruhu a velitel ruských vzdušných a kosmických sil Sergej Surovikin. S odkazem na mluvčího resortu Igora Konašenkova o tom informovala agentura Interfax.

Surovikin se velení ruským jednotkám neujímá ve snadné době. Ukrajinští vojáci pokračují ve své protiofenzivě, již na začátku října vstoupili do strategicky důležitého města Lyman v Doněcké oblasti. Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo stažení ruských vojsk z tohoto města. V Lymanu Ukrajinci v pátek našli masový hrob a také provizorní pohřebiště.

Kritika ruského tažení přitom nyní zaznívá už i od řady ruských podporovatelů války.

Velel Rusům v Sýrii i vzdušným silám

„Z rozhodnutí ministerstva obrany Ruské federace byl armádní generál Sergej Surovikin jmenován velitel Sjednocené skupiny vojsk (sil) v oblasti speciální vojenské operace,“ uvedl mluvčí Konašenkov. Speciální vojenskou operací Moskva nadále oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Pětapadesátiletý Surovikin se účastnil druhé rusko-čečenské války, konfliktu v Tádžikistánu a velel ruským vojskům v Sýrii. Velitelem vzdušných a kosmických sil se stal v listopadu 2017 a veřejnost se letos v červnu dozvěděla, že velí uskupení Jih.

Vystřídal Dvornikova

Podle agentury AP jde o první oficiální jmenování jediného velitele pro veškeré ruské síly na Ukrajině. Britská vojenská zpravodajská služba v dubnu informovala, že ruské síly na Ukrajině dostal na starosti generál Alexandr Dvornikov.

Moskva nicméně dosud nikdy neuvedla, že by měl někdo konkrétní celkové vojenské velení nad operací na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Ukrajinský postup a potíž ruské mobilizace

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pátek oznámil, že ukrajinské ozbrojené síly od začátku protiofenzivy osvobodily celkem 2434 kilometrů čtverečních území a 96 sídel na východě země.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tento týden oznámil, že řady ozbrojených sil od vyhlášení částečné mobilizace rozšířilo už 200 000 lidí. Podle médií ale zároveň stovky tisíc Rusů upustily zemi, odhady se pohybují od 350 000 do 700 000 zejména mužů.

„Ukrajina se snaží maximálně využít své současné převahy, postup však s sebou přináší nutnost zabezpečení nových spojovacích linií i kontrolu získaného teritoria. To společně s vlastními ztrátami povede patrně opět k zpomalení postupu a nutnosti doplnit své jednotky,“ míní český expert Richard Stojar z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany.

Nedostatky mobilizace

Ruské síly podle Stojara aktuálně nedisponují kapacitami, které by jim umožnily zásadním způsobem reagovat a provést úspěšný protiútok ani na jednom z bojišť. Zřejmě se tak podle něj zaměří na zpomalení ukrajinské ofenzívy a vybudování nových, stabilnějších obranných linií.

„Doprovodný organizační chaos a nedostatky nejsou nijak překvapivé, v obdobné míře se obecně očekávaly. Přímo na bojištích se dosud efekt mobilizace nijak zásadně neprojevil, lze předpokládat, že výrazné posílení ruských sil na Ukrajině bude představovat dlouhodobější proces,“ uvedl Stojar.

Další vývoj konfliktu je podle něj obtížné predikovat. Vzhledem ke klimatickým podmínkám i vyčerpanosti obou stran po několika měsících trvání konfliktu lze ale předpokládat snížení intenzity bojů v nadcházející zimě, tedy i více méně statickou frontovou linii. Otázkou také je, jak se do dalších bojů promítnou sobotní události v podobě útoku na Kerčský most a přerušenou linií zásobování Rusů.

20:30
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje. „Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli.

20:10
Dnes

Ukrajinský voják z 65. oddílu odkrývá kulomet na tanku při přípravě na další operaci k obraně jejich pozic na frontě v Záporoží na Ukrajině.

19:30
Dnes

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva muže s německým a ruským občanstvím, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu dnes informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance. Ruská ambasáda v Berlíně označila případ za zjevnou provokaci s cílem rozdmýchat protiruské nálady.

Zobrazit celý online

Stojar se vedle toho domnívá, že použití jaderných zbraní zůstává velmi nepravděpodobnou variantou. „Lze o něm sice spekulovat v případě přímého a zásadního ohrožení vlastního ruského teritoria nebo aktivního vojenského vstupu externího aktéra do probíhajícího konfliktu, takovýto scénář však není příliš reálný,“ uvedl odborník.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa