Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chlapi bez motivace, velitelů i výzbroje. Putinových 300 tisíc rezervistů není „ve formě“

Autor: Jakub Kopřiva, Maxmilián Nový, Mii - 
21. září 2022
14:19

Ohlášená částečná mobilizace v Rusku se bude podle slov ruského ministra obrany Sergeje Šojgua týkat 300 tisíc mužů s vojenskou zkušeností. Jenže opravdu jde o chlapy schopné okamžitě vyrazit do boje? Spíš ne, shodují se experti. Rusko pro rezervisty nemá dostatek výzbroje ani instruktorů, kteří by je vycvičili, navíc sami muži postrádají motivaci vyrazit do boje.

„Náboru do vojenské služby budou podléhat pouze občané, kteří jsou v současné době v záloze, a především ti, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určitou vojenskou specializaci a příslušnou zkušenost,“ uvedl ve svém projevu ruský prezident Vladimir Putin.

Šojgu odhadl, že se pokyn bude týkat 300 tisíc mužů. „Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů,“ prohlásil ruský ministr.

Kde je shromáždí? Kdo jim bude velet?

Z vyjádření obou čelních představitelů Kremlu to může vypadat, že jde o vycvičené vojáky okamžitě schopné vyrazit do boje. Jenže realita je zřejmě odlišná.

Vojenský analytik Lukáš Visingr podotkl, že částečná mobilizace už v Rusku probíhá. „Začali formovat dobrovolné prapory před nějakou dobou, rekrutují vězně, ve větší míře nasazují žoldnéře, což jakési projevy částečné mobilizace jsou. Teď to bylo formálně vyhlášeno. Má to ale relativně omezené měřítko a dá se říct, že je to vojenský nesmysl a politické riziko,“ uvedl pro Blesk.

Video  Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Podle něj ohledně mobilizace existuje hodně vojenských otázek. „Kde ty lidi shromáždí, kdo je vycvičí, když instruktory poslali na Ukrajinu bojovat, kdo jim bude velet, když Rusko má notorický nedostatek důstojníků a poddůstojníků,“ vyjmenoval aspekty, které nejsou jasné.

Podotkl také, že Rusko pro rezervisty podle všeho nemá dostatek výzbroje. „To si nejsem jistý, jak z nich sestaví nějaké opravdu funkční bojeschopné jednotky. Jak budou zásobovat, když ruská logistika nezvládá ani ty síly, které jsou na Ukrajině teď?“ zamyslel se Visingr.

I docent Ondřej Ditrych, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, podotkl, že boj není primárně o kvantitě, ale o kvalitě. „Není vůbec jasné, kde by měl ruský stát skutečně vycvičené a zkušené záložníky najít. Navíc technika, která je patrně uložená ve skladech, nemusí stačit nebo je svojí kvalitou spíše druhořadá,“ upozornil pro Blesk.

Podobně hovoří generál Petr Pavel. „300 tisíc záložáků, které (Rusko, pozn. red.) na frontu posílá, jsou vojáci bez zkušeností s novou taktikou, technikou a diskutabilní motivací,“ podotkl dříve nejvýše postavený člověk v NATO.

Podle podplukovníka Ivo Zelinky ze 43. výsadkového praporu české armády současná ruská armáda není mobilizačního typu. „Její schopnost mobilizace paradoxně od 24. února graduálně klesá. Půjde o to udržet v uniformě ty, kteří už v ní jsou, a možnost používat vojáky základní služby na frontě,“ konstatoval Zelinka na twitteru.

Ditrych si proto myslí, že v krátkém časovém horizontu vyhlášení mobilizace nebude znamenat velký zvrat. „Je zde patrná i souvislost s tím, že separatistické republiky a některá další okupovaná území jako Cherson a Záporoží by měla vyhlašovat referenda o připojení k Rusku. To se neděje náhodou a bez vědomí Kremlu, který se tak snaží zvýšit sázky. Je to ale dvousečné, protože když se mu nepodaří území ubránit, utrpí jeho reputace směrem dovnitř Ruska,“ vysvětlil ředitel.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa