Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tyranské metody okupantů: Rusové unesli ředitele Záporožské jaderné elektrárny. „Nelze ho lokalizovat.“

Aktualizováno -
1. října 2022
12:24
Autor: tsv, ČTK - 
1. října 2022
09:42

Ruští okupanti v pátek unesli generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny Ihora Murašova. Podle informací zveřejněných ukrajinskou společností Enerhoatom byl odvezen na neznámou lokaci. Rusové převzali kontrolu nad největší evropskou nukleární elektrárnou letos na začátku března.

„Odvezli ho na neznámé místo,“ uvedla společnost. „Stále ho nejde lokalizovat. Rusové destabilizují situaci v okupované elektrárně a využívají nové tyranské metody. V Záporožské jaderné elektrárně začali unášet personál na nejvyšších manažerských pozicích.“

Podle informací prezidenta Enerhoatomu Petra Kotina byl Murašov zastaven na kontrolní stanici po cestě z Energodaru. Zavázali mu oči a odvedli ho pryč.

Incident se podle Kotina odehrál v pátek. Zadržení ředitele, který nese hlavní odpovědnost za jadernou a radiační bezpečnost elektrárny, vytváří nebezpečí při provozu elektrárny, varoval Kotin. Zároveň vyzval Rusy, aby ředitele okamžitě propustili a aby přestali s „jaderným terorismem vůči vedení a zaměstnancům“ elektrárny.

Kotin se také obrátil na šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho, aby se zasadil za osvobození Murašova.  „Kontaktovali jsme ruské úřady a žádáme o vysvětlení,“ řekl agentuře Reuters mluvčí MAAE.

Rusko se k problému veřejně nevyjádřilo.

Ukrajina nedávno obvinila Rusko ze skladování zbraní včetně raket právě v elektrárně. Někteří ruští vojáci měli navíc ze základny továrny ostřelovat okolní oblasti, píše server Kyiv Post.

„Okupanti tam vozí své stroje včetně raketových systémů, se kterými už útočili na druhou stranu řeky Dněpr a území Nikopolu,“ Kotin.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa