Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyranské metody okupantů: Rusové unesli ředitele Záporožské jaderné elektrárny. „Nelze ho lokalizovat.“

Aktualizováno -
1. října 2022
12:24
Autor: tsv, ČTK - 
1. října 2022
09:42

Ruští okupanti v pátek unesli generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny Ihora Murašova. Podle informací zveřejněných ukrajinskou společností Enerhoatom byl odvezen na neznámou lokaci. Rusové převzali kontrolu nad největší evropskou nukleární elektrárnou letos na začátku března.

„Odvezli ho na neznámé místo,“ uvedla společnost. „Stále ho nejde lokalizovat. Rusové destabilizují situaci v okupované elektrárně a využívají nové tyranské metody. V Záporožské jaderné elektrárně začali unášet personál na nejvyšších manažerských pozicích.“

Podle informací prezidenta Enerhoatomu Petra Kotina byl Murašov zastaven na kontrolní stanici po cestě z Energodaru. Zavázali mu oči a odvedli ho pryč.

Incident se podle Kotina odehrál v pátek. Zadržení ředitele, který nese hlavní odpovědnost za jadernou a radiační bezpečnost elektrárny, vytváří nebezpečí při provozu elektrárny, varoval Kotin. Zároveň vyzval Rusy, aby ředitele okamžitě propustili a aby přestali s „jaderným terorismem vůči vedení a zaměstnancům“ elektrárny.

Kotin se také obrátil na šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho, aby se zasadil za osvobození Murašova.  „Kontaktovali jsme ruské úřady a žádáme o vysvětlení,“ řekl agentuře Reuters mluvčí MAAE.

Rusko se k problému veřejně nevyjádřilo.

Ukrajina nedávno obvinila Rusko ze skladování zbraní včetně raket právě v elektrárně. Někteří ruští vojáci měli navíc ze základny továrny ostřelovat okolní oblasti, píše server Kyiv Post.

„Okupanti tam vozí své stroje včetně raketových systémů, se kterými už útočili na druhou stranu řeky Dněpr a území Nikopolu,“ Kotin.

8:06
Dnes

Rusko brzy ráno útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničeny byly čtyři obytné budovy a zraněni dva lidé, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na platformě Telegram. Ruské úřady zase hlásí ukrajinské dronové útoky na energetickou infrastrukturu.

Podle Terechova ruské střely zasáhly obytné domy v charkovském obvodě Ševčenkivskyj. Střepiny zranily dva lidi. Útok rovněž poničil plynové potrubí, takže obyvatelé Ševčenkivského přišli o dodávky plynu. Na místech útoků jsou pátrací a záchranné týmy.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

6:45
Dnes

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

Zobrazit celý online

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa