Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Referenda na okupované Ukrajině: Ruští vojáci míří zbraněmi na voliče?! A zaznamenávají jména odpůrců

Autor: tsv - 
26. září 2022
17:45

Kreml vysílá své vojáky na Ukrajinu k volbám v okupovaných oblastech, podle ukrajinského novináře a záznamů na sociálních sítích na občany míří zbraněmi a nutí je odevzdat svůj hlas. Referendum má rozhodnout o tom, zda regiony zůstanou pod správou Ukrajiny, či se postupně jako samostatné správní celky připojí k Ruské federaci. Podobné volby se konaly i v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krymský poloostrov.

Nad volebním procesem dohlíží ozbrojení okupanti, kteří nutí ukrajinské občany odevzdat svůj hlas. Podle novináře Maxima Eristaviho navíc musí Ukrajinci před kamerami „zahrát divadlo“ a ujistit tak Západ o tom, že se voleb účastní dobrovolně. „Moje rodina byla na jihu Ukrajiny donucena volit v ruském nahraném referendu, zatímco na ně mířili zbraní,“ uvedl Eristavi. Podle vyjádření ruské vlády přitom mají vojáci pouze dohlížet na bezpečnost ve volebních sálech.

Během čtyřdenního volebního procesu nesmí občané okupovaných regionů danou oblast opustit. To, že ukrajinské občany ohrožují ruští vojáci, potvrdil i luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Uvedl, že jméno každého, kdo na volebním lístku zaškrtne možnost proti „osvobození“, je zapsáno do knihy.

Volební urny budou kromě okupované Chersonské, Záporožské, Luhanské, Doněcké a Krymské oblasti zpřístupněny i v ruských městech, údajně aby svůj hlas mohli odevzdat také Ukrajinci žijící právě v Rusku. Tento krok ovšem Kremlu ještě více usnadní zmanipulovat výsledky, varuje server DailyMail.

Falešná záminka pro anexi, říká Biden

Ruská státní média uvádí, že pro připojení regionů k Rusku zatím hlasovalo v Doněcku a Luhansku 97 procent voličů. Přičemž nejmenovaná žena z Melitopolu uvedla pro server BBC, že volební lístky nedostává každý občan, nýbrž pouze každá domácnost, a to nehledě na to, kolik v daném domě nebo bytě bydlí lidí.

Představitelé západních států volby na Ukrajině nepovažují za legitimní, stejný postoj zaujal i prezident USA Joe Biden. „Spojené státy nikdy neuznají ukrajinské území jako něco jiného než součást Ukrajiny,“ prohlásil. „Ruská referenda jsou podvod. Je to falešná záminka pro anexi částí Ukrajiny v očividném rozporu s mezinárodním zákonem včetně Charty Spojených národů.“

Podle záznamů zveřejněných zpravodajským serverem Visegrád 24 nad volbami dohlíží kromě ruských okupantů i čečenští vojáci.

8:54
19. 4. 2024

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil rezort obrany. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
19. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
19. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Kompletní online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa