Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Referenda na okupované Ukrajině: Ruští vojáci míří zbraněmi na voliče?! A zaznamenávají jména odpůrců

Autor: tsv - 
26. září 2022
17:45

Kreml vysílá své vojáky na Ukrajinu k volbám v okupovaných oblastech, podle ukrajinského novináře a záznamů na sociálních sítích na občany míří zbraněmi a nutí je odevzdat svůj hlas. Referendum má rozhodnout o tom, zda regiony zůstanou pod správou Ukrajiny, či se postupně jako samostatné správní celky připojí k Ruské federaci. Podobné volby se konaly i v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krymský poloostrov.

Nad volebním procesem dohlíží ozbrojení okupanti, kteří nutí ukrajinské občany odevzdat svůj hlas. Podle novináře Maxima Eristaviho navíc musí Ukrajinci před kamerami „zahrát divadlo“ a ujistit tak Západ o tom, že se voleb účastní dobrovolně. „Moje rodina byla na jihu Ukrajiny donucena volit v ruském nahraném referendu, zatímco na ně mířili zbraní,“ uvedl Eristavi. Podle vyjádření ruské vlády přitom mají vojáci pouze dohlížet na bezpečnost ve volebních sálech.

Během čtyřdenního volebního procesu nesmí občané okupovaných regionů danou oblast opustit. To, že ukrajinské občany ohrožují ruští vojáci, potvrdil i luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Uvedl, že jméno každého, kdo na volebním lístku zaškrtne možnost proti „osvobození“, je zapsáno do knihy.

Volební urny budou kromě okupované Chersonské, Záporožské, Luhanské, Doněcké a Krymské oblasti zpřístupněny i v ruských městech, údajně aby svůj hlas mohli odevzdat také Ukrajinci žijící právě v Rusku. Tento krok ovšem Kremlu ještě více usnadní zmanipulovat výsledky, varuje server DailyMail.

Falešná záminka pro anexi, říká Biden

Ruská státní média uvádí, že pro připojení regionů k Rusku zatím hlasovalo v Doněcku a Luhansku 97 procent voličů. Přičemž nejmenovaná žena z Melitopolu uvedla pro server BBC, že volební lístky nedostává každý občan, nýbrž pouze každá domácnost, a to nehledě na to, kolik v daném domě nebo bytě bydlí lidí.

Představitelé západních států volby na Ukrajině nepovažují za legitimní, stejný postoj zaujal i prezident USA Joe Biden. „Spojené státy nikdy neuznají ukrajinské území jako něco jiného než součást Ukrajiny,“ prohlásil. „Ruská referenda jsou podvod. Je to falešná záminka pro anexi částí Ukrajiny v očividném rozporu s mezinárodním zákonem včetně Charty Spojených národů.“

Podle záznamů zveřejněných zpravodajským serverem Visegrád 24 nad volbami dohlíží kromě ruských okupantů i čečenští vojáci.

8:05
19. 3. 2024

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
19. 3. 2024

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

Kompletní online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa