Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Otce ruské privatizace“ pustili z nemocnice. Lékaři už ví, zda byl otráven

Autor: ČTK - 
7. srpna 2022
19:47

Ruský ekonom a někdejší představitel Kremlu Anatolij Čubajs byl propuštěn z nemocnice na italském ostrově Sardinie, kde byl hospitalizován po náhlé nevolnosti. Otravu, o které se také spekulovalo, však lékaři podle listu La Repubblica vyloučili.

Sardinská nemocnice výsledky toxikologických testů zatím nemá k dispozici. Čubajs ale dobře reagoval na léčbu, lékaři jsou si proto jistí, že nešlo o otravu, píše list. Podle doktorů šlo o autoimunitní onemocnění postihující nervovou soustavu, takzvaný Guillainův–Barrého syndrom. Čubajs je nyní na cestě do Frankfurtu nad Mohanem, kde se bude rehabilitovat.

Šestašedesátiletý Čubajs, jenž působil jako místopředseda ruské vlády za prezidenta Borise Jelcina, byl jedním z posledních ruských reformátorů 90. let, který zůstával ve vysokých patrech ruské politiky. Na přelomu tisíciletí stál u politického vzestupu ruského prezidenta Vladimira Putina a během jeho prezidentského působení zastával nejvyšší pozice ve velkých státních podnicích. Na konci března, zhruba měsíc po začátku ruského vojenského tažení proti Ukrajině, Kreml potvrdil Čubajsovu rezignaci. Podle médií pak Čubajs odcestoval do zahraničí.

Zahraniční média 1. srpna uvedla, že Čubajsovu hospitalizaci prošetřuje italská policie. Ekonom byl podle své manželky ve vážném stavu a měl potíže s pohyby rukou a nohou. Kvůli ekonomově neshodám s Putinem a osudu několika kremelských oponentů včetně opozičníka Alexeje Navalného panovaly obavy, že byl Čubajs otráven, píše La Repubblica. Spekulace ze začátku tohoto týdne, kdy se objevily zprávy o okolnostech Čubajsovy hospitalizace, vyloučily už dva zdroje agentury Reuters.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa