Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putinovi vojáci odmítají nasazení do přední linie. Počítají ztráty, nedůvěřují velení

Autor: DVL - 
26. září 2022
05:00

Podle Kyjeva Rusové přestali posílat své jednotky na Ukrajinu, protože dobrovolní vojáci „kategoricky odmítají“ bojovat, píše deník Daily Mail. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil tvrdí, že „nedůvěra ve vedení“, velké ztráty ruské armády a léčba zraněných vojáků odrazuje všechny jednotky od toho, aby se připojily k přední linii. Postupy ukrajinské armády vedou ruské vojáky ke kapitulaci. Zřejmě i proto Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, která by se ofiálně měla dotknout 300 tisíc mužů, neoficiálně se mluví o milionu.

„Situace je ovlivněna údaji o mrtvých, přičemž se neberou v úvahu ztráty od soukromých vojenských společností a mobilizovaných z dočasně okupovaných území,“ komentuje situaci Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. „Situace se zhoršuje kvůli obecnému přístupu ke svým vlastním zraněným. Zejména v ruských nemocnicích jsou diagnózy a povaha zranění úmyslně zjednodušovány. Není čas na rehabilitaci kvůli brzkému návratu vojáka na frontu.“

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč řekl, že ukrajinská armáda zajala tak moc ruských vojáků za posledních pár dnů, že jim již dochází místo k jejich zadržování. Podle mluvčího vojenské rozvědky je mezi nimi i řada významných ruských důstojníků.

Zelenskyj je přesvědčen, že se vojenští velitelé rozhodli zaútočit na civilní objekty, aby se pomstili za úspěchy ukrajinských vojenských sil. Zaútočili například na elektrárnu v Charkově. „Vypovídá to o zoufalosti těch, kteří se rozhodli tuhle válku vymyslet,“ okomentoval Zelenskij.

„Takhle reagují ruští vojáci na porážku v Charkovské oblasti. Našim hrdinům nemohou na frontě nic udělat, a proto se Rusko zaměřuje na útoky na civilní infrastrukturu,“ dodal prezident.

Situace na frontě je aktuálně taková, že ukrajinská protiofenziva osvobozuje jedno město za druhým, zatímco se ruské jednotky dle vyjádření Kremlu přeskupují s cílem zaměřit se na Luhanskou a Doněckou oblast.

„Jenom v osvobozeném městě Balaklija, důležitém zásobovacím bodě Rusů, se ukrajinské armádě podařilo osvobodit 150 000 obyvatel,“ řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová. Podle náměstkyně je armáda velmi motivovaná a jejich operace je dobře naplánovaná.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa